De struisvogel is de snelste tweevoeter ter wereld. Het is de enige vogel die niet in bomen kan zitten of kan vliegen. Met topsnelheid kan een struisvogel snelheden halen van boven de 70 kilometer per uur.

Vreemde vogel

Een struisvogel kan niet vliegen of in een boom zit ten zoals andere vogels. Dit komt omdat een struisvogel onderontwikkelde vleugels heeft. Die vleugels krijgen het lichaamsgewicht van een struisvogel niet opgetild. Rennen kan een struisvogel als de beste. Hij haalt snelheden van zestig kilometer per uur, en soms topsnelheden van zeventig kilometer per uur of meer. Met deze snelheid kan een struisvogel het wel een halfuur volhouden. Zijn poten zijn groot genoeg om stappen van zes tot acht meter te zetten.

Als een mens een struisvogel tegenkomt is het het beste om plat op de grond te gaan liggen. Er is kans dat een struisvogel op hem gaat zitten maar dat is altijd beter dan een trap met zijn krachtige poten te krijgen. Een struisvogel is in staat om een volwassen persoon dood te trappen.

Broeden

Een struisvogel legt de grootste eieren ter wereld. In verhouding tot zijn lange lichaam zijn de eieren erg klein. Een ei is vijftien centimeter lang en weegt ongeveer 1,5 kilo. Ter vergelijking: een struisvogelei is zevenentwintig keer zwaarder dan een kippenei. Het ei heeft een sterke schaal van drie millimeter dikte. Het is voor een mens mogelijk om er op te staan zonder dat het ei breekt.

Het uitbroeden van de eieren gaat op een speciale manier. Het mannetje graaft een grote kuil waar zijn vrouwtjes (dit kunnen er wel drie zijn) ongeveer zeventig eieren in leggen. Overdag zitten de vrouwtjes te broeden en ‘s nachts waakt het mannetje over de eieren. Na zes weken komen de jonge struisvogeltjes uit het ei. Dit zijn er echter geen zeventig: uit minder dan tien procent van de eieren komt een struisvogeltje, het kuikentje. De overige kuikentjes worden niet goed uitgebroed of vallen ten prooi aan een aasgier. Daarnaast sterft vijfentachtig procent van de kuikentjes voor het eerste levensjaar. Als een struisvogelkuikentje het eerste jaar heeft overleefd kan het wel dertig jaar oud worden. In gevangenschap is het voor een struisvogel mogelijk om veertig jaar te worden.

Zwaargewicht

Het is de vraag of struisvogels slim zijn: de hersens zijn namelijk niet groter dan een mensenoog. Een struisvogel is echter wel een zwaargewicht. Een struisvogelmannetje kan gemakkelijk tussen de hondervijftig en tweehonder kilo zwaar zijn. Met een lengte van twee tot drie meter is een struisvogel de grootste levende vogel op aarde.

Vroeger leefde er een nog zwaardere struisvogel, de Madagaskarstruisvogel. In Groot-Brittannië werd het beest the ‘Elephant Bird’ genoemd vanwege zijn gewicht van meer dan een halve ton. De eieren die deze vogel legde waren tien kilo zwaar. Dit is vergelijkbaar met 125 kippeneieren. Deze vogel stierf uit in de achttiende eeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in