Iedereen kent dat knusse Sinterklaasgevoel. Warmte, gezelligheid, daar draait het toch allemaal om? Dat is natuurlijk waar, maar een beetje sensatie en hilariteit is toch ook niet verkeerd. Waarom zouden we dan geen boek als 'Vijftig tinten grijs' van schrijfster E.L. James mee laten doen met het bekende (maar beetje saai wordende) dobbelspel?

Een onbegrijpelijk taboe

Ondanks de grote publiciteit die eraan is gegeven, blijft het boek toch nog een taboe. Iedereen kent het, maar niemand heeft het gelezen, schijnt. Maar vanwaar dat taboe? Er komen inderdaad heftige (seks)scènes in voor, maar dat is maar een gedeelte van het boek. Waar het voornamelijk om draait is de spannende aantrekkingskracht tussen de onschuldige Anastasia en de wrede en rijke zakenman Christian Grey. Het is niets meer dan een eenvoudig bouquetreeksboekje. Maar waarom dan het taboe?

Sommigen noemen het vrouwelijke porno. Dat is wel erg kort door de bocht. Het boek is inderdaad opwindend en als vrouw zijnde heb je soms momenten dat je graag Anastasia zou willen zijn, maar of dat komt door de heftige en uigebreid beschreven seksscènes, of door de manier waarop James de woorden op het papier neerzet, of dat het door die onmogelijke, knappe, charmante en vooral onbegrijpelijke Christian Grey komt, mag iedere lezer voor zichzelf beslissen.

Voor mij is het boek vooral een sensatie om te lezen. Het is goed geschreven, de chemie tussen de twee hoofdpersonen spat er vanaf. Een knap stukje schrijfwerk, want die spanning die je voelt zodra Anastasia Christians kantoor voor de eerste keer binnenloopt, blijf je voelen tot het laatste hoofdstuk van het derde deel. En tja, die seksscènes zijn in het begin nog wel schokkend om te lezen, maar op den duur worden die toch een beetje saai en die kun je dus rustig overslaan. Overigens mis je weinig aan het boek als je deze scènes overslaat, het verhaal blijft even spannend.

Sinterklaas en 50 tinten?

Maar of dit boek nou geschikt zou zijn voor Sinterklaas. Zal oma het wel kunnen waarderen? En hoe zit dat met alle neefjes en nichtjes onder de 16 jaar? Zelf vind ik het boek meer dan geschikt voor Sinterklaas. Wie wil nou niet die preutse tante het cadeautje open zien maken en rood zien blozen op het moment dat het haar beurt is om te vertellen wat zij heeft gekregen? Onder de mannen wordt er al jaren een strijd geleverd met het spel voor de playboy. Nu verwacht ik niet dat het een strijd zal worden onder de dames, maar het zou leuk zijn om te weten welke tante met het boek naar huis gaat. En op de eerdere vraag of oma het wel zou kunnen waarderen, mocht zij nog zo erg bij de tijd zijn dat ze weet wat het inhoudt, dan zal ze het kunnen waarderen. Maar de kans is groot dat dit iets is wat haar is ontgaan, en dus zal zij er weinig van meekrijgen. Hetzelfde geldt voor die neefjes en nichtjes.

Mijn aanraden is dan ook, koop het boek en laat het meedoen in het spel. En adviseer dit ook aan je vrienden en kennissen. Alleen op zo'n manier kan het taboe dat over dit boek heerst opgeheven worden. En wees nou eerlijk, het is toch veel leuker om over zo'n spannend boek te kunnen praten met vrienden dan te doen alsof je het boek nog nooit gelezen hebt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in