We leven in een tijd en maatschappij die veel van mensen vraagt, een tijdperk waarin het gaat om informatie en communicatie. Degenen die bereid zijn om mee te ontwikkelen met de tijd zijn geschikt om succesvol te worden. Persoonlijke ontwikkeling kan omschreven worden als het meegaan met je tijd. Middels dit artikel kun je leren hoe je jezelf persoonlijk kunt ontwikkelen door middel van luisterboeken, ook wel audioboeken genoemd. Wil jij meer te weten komen over deze moderne vorm van persoonlijke ontwikkeling? Lees dan snel verder.

Wat is de noodzaak van persoonlijke ontwikkeling?

De 21ste eeuw staat volledig in het teken van informatie en communicatie. Simpel gezegd draait het dus om het bevatten en overdragen van kennis. Informatie tot je nemen is tegenwoordig dus noodzakelijk voor je persoonlijke ontwikkeling en voor professionele ontwikkeling. Er zijn verschillende manier waarop je dit kunt doen. De meest gebruikte manieren zijn lezen en een opleiding volgen. Maar deze tijd biedt ook veel mogelijkheden door luisterboeken. Deze manier van leren wordt steeds aantrekkelijker. De apparaten om boeken mee te luisteren worden steeds kleiner, platter en goedkoper en de database van informatie wordt steeds groter en toegankelijker. Jezelf (door)ontwikkelen is nodig voor succes. Luisterboeken kunnen hier aan bijdragen.

Voor wie is deze vorm van persoonlijke groei?

Deze vorm van leren is voor veel verschillende mensen geschikt. Er zijn namelijk veel verschillende leerstijlen Iedereen heeft zijn of haar eigen combinatie van leerstijlen. Maar over het algemeen onthoud je meer door te luisteren als dat je doet met lezen. Daarnaast kan de één beter luisteren als de ander. Maar door naar luisterboeken te luisteren ontwikkel je ook beter de kwaliteit om aandachtig te kunnen luisteren. Deze vorm van leren is ook vooral geschikt voor mensen die een fysieke leerstijl hebben. Dit zijn mensen die vooral leren door te doen. Maar mensen die op deze manier leren kunnen dingen die ze horen ook beter onthouden als ze lichamelijk iets aan het doen zijn. Zo kun je tijdens bijvoorbeeld een rondje hardlopen of het doen van het huishouden meer onthouden van je luisterboek dan als je stilzit op de bank. Deze manier van multitasken is mooi meegenomen. Omdat er veel luisterboeken in het Engels zijn uitgebracht zijn 'audiobooks' ook geschikt voor mensen die beter Engels willen leren. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het hardlopen een Engels audioboek luisteren over zelfdiscipline. Zo leer je maar liefst drie vaardigheden tegelijkertijd!

Waarom luisterboeken en audioboeken?

Waarom zou je jezelf persoonlijk ontwikkelen door middel van luisterboeken? Dit is een goede vraag. Een reden kan zijn dat je tijdens het autorijden bijvoorbeeld niet kunt lezen maar wel kunt luisteren. De gemiddelde autorijder zit al snel 500 tot 1000 uur per jaar in de auto. Moet je eens nagaan hoeveel informatie je tot je kunt nemen en ontwikkeling je kunt doormaken in deze tijd! Ook heb je tegenwoordig superkleine en dunne mp3 spelers voor heel weinig geld waar je deze luisterboeken vaak gratis of goedkoop op kunt downloaden. Dit is dus een hele gemakkelijke en vaak goedkope manier van persoonlijke ontwikkeling.

Wat zijn de voordelen van luisterboeken?

  • Leren en ontwikkelen op de momenten dat je niet in staat bent om te lezen
  • Luisteren is voor veel mensen prettiger dan lezen
  • Door te luisteren naar informatie worden veel mensen minder snel afgeleid
  • Veel audioboeken zijn goedkoop of zelfs gratis te downloaden
  • Door te luisteren leer en onthoudt je meer van de stof
  • Veel mensen leren beter tijdens lichaamsbeweging, met een luisterboek kan dit

Hoe kun je beginnen te ontwikkelen met luisterboeken?

  1. Koop een kleine platte mp3 speler als je deze nog niet hebt
  2. Bepaal over welke onderwerpen jij meer wilt weten en waar jij je in wilt ontwikkelen
  3. Download luisterboeken in het Engels of Nederlands op verschillende websites
  4. Start de tape en ga ontwikkel jezelf al sportend, zittend of autorijdend


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in