Na zijn succesdebuut Komt een vrouw bij de dokter'kan Kluun niet meer stuk bij het grote publiek. Kan hij de hoge verwachtingen van zijn lezers met 'Haantjes' waarmaken?

1. De auteur en het werk

  • Auteur:  Kluun
  • Titel: Haantjes
  • Motto:  ‘Als vrouwen het voor het zeggen hadden gehad, zaten we nu niet zo in de penarie. Kijk naar de dertig zakenvrouwen van het jaar in Nederland. Tot nu toe is er nog nooit eentje failliet gegaan.’
  • Jaar van publicatie: 2011
  • Genre:  Roman

2. Inhoud

Stijn en Carmen van Diepen hebben net een dochtertje gekregen, Luna. De zaken gaan perfect. Carmen heeft haar eigen bedrijf, Advertising Brokers, dat ontzettend goed loopt en vestigingen heeft over de hele wereld. Stijn en zijn zakenpartner Frenk hebben een goedlopend bedrijf hier in Nederland, Merk in Uitvoering. Als Charles, "de schuld van alles", met een goed idee voor Merk in Uitvoerig op de proppen komt, worden Frenk en Stijn meegesleurd in Charles' enthousiasme.
De gaygames komen naar Amsterdam en Charles ziet een potentieel gat in de markt. Hij wil gadgets maken met vlaggen van landen, waar de homokleur roze op voor komt. Als ze besluiten om er een hoop geld in te steken, wordt een goede uitkomst steeds belangrijker. In plaats van te bedenken hoe ze de duizenden vlaggen, petjes, fluitjes en T-shirts gaan verkopen, letten ze vooral op details. Als blijkt dat er al een logo bestaat voor de gaygames, wordt het vertrouwen in hun eigen producten steeds minder groot.
Als de eerste dag van de gaygames aanbreekt, blijkt hun project niet zo’n succes. Gelukkig heeft Carmen, die ondertussen ook is genomineerd als zakenvrouw van het jaar, een paar producten opgekocht om als relatiegeschenk aan klanten te geven. Verder verkopen ze amper wat. Na een paar dagen gaygames, zonder verkoopsucces, besluiten ze alle producten maar op te laten kopen voor een tiende van hun investering.
Missie mislukt.

3. Interpretatie

  • Onderwerp: Het zakenleven
  • Thema:  Het voor ogen houden van je doel is cruciaal om zakelijke successen te boeken, als je je doel uit het oog verliest zorgt dit voor een totale mislukking.
  • Motieven: De steeds groter wordende investering in het project en de verkoopdagen waarop bijna niemand iets koopt.
  • Symbool: De honderden dozen vol met producten staan symbool voor de mislukking.

4. Plaats in de literatuur

Kluun is een veel besproken schrijver in de literatuur. Veel recensenten zijn niet lovend over hem, maar zijn boeken gaan als zoete broodjes over de toonbanken. Iedereen in Nederland kent zijn debuut roman: Komt een vrouw bij de dokter. Kluun is vooral een publiekslieveling.

5. Mening

Na het lezen van Komt een vrouw bij de dokter, had ik zeer hoge verwachtingen van dit boek. Wat een tegenvaller. Ik zie Haantjes als een slap aftreksel van Kaas van Willem Elsschot. Kluun heeft in een interview zelf ook gezegd dat je dit boek met Kaas zou kunnen vergelijken. Ik vind Kaas echter een veel beter boek.
De vorige boeken van Kluun sleepten je mee met het verhaal, dit boek is bijna inhoudsloos. Een heel boek over één enkele investering van een bedrijf, wordt echt ontiegelijk saai. Daarnaast is het boek ontzettend simpel geschreven en had ik het binnen een uurtje uit.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in