Als uw kind de leeftijd van 4 á 5 jaar bereikt heeft, is het belangrijk om met zwemlessen te beginnen. Vaak willen ouders oefenen met hun kinderen, maar weten zij niet hoe ze dit op de juiste manier moeten doen. Als zweminstructrice geef ik al jaren zwemles aan kinderen. Jammer genoeg merk ik vaak dat kinderen slechter gaan zwemmen, nadat ze met papa en mama geoefend hebben. Hier wat tips voor ouders tijdens de eerste fase van de zwemles; de watergewenning.
Wat is watervrij maken?
Kinderen leren zwemmen in verschillende fasen. De eerste fase heet de watergewenning en wordt in ondiep water gedaan. Bij de watergewenning leren kinderen het water kennen en eventuele angst voor het water wordt overwonnen. Daarnaast leren kinderen in de eerste fase hoe ze moeten drijven op hun buik en op hun rug. Als deze stappen genomen zijn, wordt het kind ‘watervrij’ genoemd.
Het is als ouder fijn om het zwemmen te kunnen oefenen met uw kind, maar dit is vaak lastig door een gebrek aan kennis en ervaring.
Hier wat tips om uw kind te begeleigen tijdens de eerste fase van de zwemlessen.
Tips
1. Laat uw kind eerst spelenderwijs aan het water wennen. Dit kunt u doen door:
- In het water met een bal te spelen
- Als een kikker (springend) naar de overkant te gaan
2. Als u ziet dat uw kind het leuk heeft, laat uw kind dan steeds meer onder water gaan. Voorbeelden van opdrachten zijn:
- Belletjes blazen in het water
- Afwisselend het linker en het rechter oor in het water leggen
- Allebei de oren in het water leggen
- Tot de neus in het water zakken
Push uw kind niet en maak kleine stapjes. Voor ons is het heel normaal om onder water te gaan, maar voor kinderen is dit een geheel nieuw gevoel.
3. Als uw kind de stappen in tip 2 beheerst, laat u uw kind het hele gezicht in het water doen, met het hoofd naar beneden gebogen(naar de bodem kijken). Het is heel belangrijk dat uw kind de ogen open houdt onder water, dus laat uw kind bijvoorbeeld onder water het aantal vingers dat u opsteekt tellen.
4. Leer uw kind spelenderwijs om helemaal onder water te gaan, bijvoorbeeld door te proberen samen op de bodem te gaan zitten.
5. Laat uw kind van de kant af springen en van de glijbaan gaan, hierdoor zal hij/zij vanzelf onder water gaan en aan het gevoel wennen.
6. Laat uw kind, als het de bovenstaande stappen zonder problemen kan maken, door een hoepel onder water zwemmen of iets van de bodem opduiken.
7. Als uw kind zonder problemen helemaal onder water gaat, kunt u beginnen met het drijven. Begin altijd met drijven op de rug! Op de buik drijven wordt pas aangeleerd als uw kind op zijn/haar rug kan drijven.
8. Voor rugdrijven: Het allerbelangrijkste met het rugdrijven is dat uw kind omhoog kijkt en de buik omhoog doet. Begin in ondiep water. Laat uw kind ‘op de hurken’ zitten, leg uw hand op zijn/haar onderrug en duw hem/haar langzaam in de juiste positie (als een plank op het water, kijkend naar het plafond en met de zwembroek/navel boven water). Laat uw kind steeds langer even los (denk hierbij aan eerst 1, dan 3, dan 5 seconden). Als uw kind uiteindelijk 5 seconden op zijn/haar rug kan drijven, kunt u beginnen met het buikdrijven. Let op: Blijf wel oefenen met rugdrijven, uiteindelijk moet uw kind dit 10 seconden zelfstandig kunnen.
9. Voor buikdrijven: Tijdens het buikdrijven moet uw kind helemaal recht in het water liggen, met zijn/haar gezicht in het water. Uw kind moet naar de bodem kijken. Laat uw kind steunen aan uw armen of de kant en houd in het begin eventueel zijn/haar voeten in de juiste positie, sommige kinderen hebben namelijk de neiging om hun benen boven water te houden, in plaats van op het water.
Verder gaat het buikdrijven voor de kinderen meestal vanzelf met vaak proberen, omdat ze al op hun rug gedreven hebben.
10. Houd het leuk! Ga er niet vanuit dat bovenstaande stappen in een paar uurtjes genomen zijn, hier gaat echt wel een flink aantal uren in zitten. Wissel de opdrachten af met spelletjes of liedjes zingen (zoals schipper mag ik overvaren). Het heeft absoluut geen zin om uw kind te pushen om meer te doen dan waar hij/zij aan toe is! Dit zal alleen maar negatieve effecten hebben. Met lol bereikt u het meest bij uw kind.