Goede Tijden Slechte Tijden, Nederland's langstlopende en bekendste soapserie bestaat 20 jaar. Dat moest gevierd worden, en er zijn nogal wat nieuwe dingen de verkoop in gegooid, maar Goede Tijden Slechte Tijden de Roman trok mij het meest. En gistermiddag lag hij dan eindelijk in de bus!

De tijd van onbezorgdheid is voorbij

Om 3 uur werd er aangebeld. Eindelijk was het er! Mijn nieuwe aanwinst van de enige onbenullige verslaving die ik heb. Goede Tijden Slechte Tijden bestond op 1 oktober precies 20 jaar. Precies 2 maanden ouder dan mij, op 2 december 1990 zag ik het levenslicht, en de volgende avond hoorde ik vanuit mijn wiegje de oh zo bekende tune. Je krijgt als baby niet veel mee zeggen ze, maar ik vind het best bijzonder om te kunnen zeggen dat ik in principe mijn hele leven al kijk naar GTST. Aangezien ik een groot fan ben, en ook nog eens een boekenjunk ben, was het gewoon een verplichting om de roman aan te schaffen. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan!

Vandaag begint de lange weg naar morgen

Een soap om te lezen. Het is gewoonweg briljant! Susan Stam, de schrijfster van dit boek, maar ook medeschrijfster van onder andere GTST, ONM en Westenwind weet waar ze mee bezig is. Het boek is precies hoe de meeste mensen een soap zouden omschrijven, langdradig maar meeslepend. Hoewel het verhaal steengoed is, is de schrijfstijl hier en daar ietwat rommelig, en staan er ook zeker 4 spelfouten in het boek. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het feit dat je tussendoor ook fragmenten te lezen krijgt uit oude afleveringen van GTST. Ook worden belangrijke gebeurtenissen in Nederland hier en daar genoemd. Waaronder de geboorte van prinses Amalia en het overlijden van Andre Hazes.

Je dromen komen als een vlinder vrij

Het verhaal volgt Kris, 16 jaar oud op de dag dat de eerste GTST-aflevering wordt uitgezonden. Gaandeweg ontdekt Kris, net als de lezer, dat sommige spelingen in haar leven overeenkomsten vertonen met haar favoriete soap. Net als half Nederland raakt ook zij verslaafd aan onze trots op TV, maar heeft het ondertussen zwaar te verduren. Kris is een typisch hoofdpersonage, een meisje waar je jezelf zó in kan verplaatsten dat wat ze ook doet, je er toch sympathie voor op kan brengen. In Amerika the girl next door genoemd, een meisje wat iedereen aardig en mooi vind,ook al zien we haar fysiek niet. In je fantasie maak je gewoon gelijk een voorstelling van een blond, tenger meisje met een grote mond en een onhandige manier van doen. Je moet gewoon van haar houden, ook al wil je niet.

Niet langer in geborgenheid verborgen

Mannen zouden zeggen dat het verhaal te vergezocht is. Vrouwen houden een doos tissues bij de hand tijdens het lezen. Maar het verhaal sleept je mee, je word er gewoon ingezogen en daardoor moet je het gewoon in één ruk uitlezen. Ik ben gisteren om half 4 begonnen met lezen, en pas om half 3 s'nachts heb ik het boek met vochtige maar vermoeide ogen weg kunnen leggen. Het einde is eigenlijk waar je al die tijd al op hoopt, en wat je stiekem al verwacht, maar zeker in een origineel jasje gestoken. En na het lezen ben je uitgeput. Het is een emotionele achtbaan, en het is een kwestie van afwachten wanneer dit boek verfilmd gaat worden. Op naar GTST: The Movie!


Goede Tijden Slechte Tijden de Roman van schrijfster Susan Stam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in