Boeken met voorbeelden om je huis leuker in te richten door allerlei decoraties zelf te maken, zijn er in overvloed. Er zijn hele mooie bij, maar veel is ook meer van hetzelfde. En bij allerlei boeken kun je je afvragen of je die nu wel echt nodig hebt voor wat je maken wilt. Met een beetje fantasie en handigheid kom je er zelf ook wel, ze voegen niet echt iets toe. Dit boek is daar een gelukkige uitzondering op: een zeer geslaagd mengsel van Scandinavisch design en Noord-Amerikaanse gezelligheid met goede werkbeschrijvingen en een creatieve uitdaging voor de makers.

""

 

 

 

 

 

 

 

Boekgegevens

titel: Noach's ark. Stijlvolle homedecoraties en accessoires. Vertaald uit het Deens (oorspronkelijke titel: Noas ark – sy quilt & appliker)
auteur: Anne-Pia Godske Rasmussen
ISBN: 9789043522519
uitgeverij: KOK – Utrecht
genre: non-fictie, creatief
aantal pagina's: 120
uitgave: hardcover

over de auteur

Anne-Pia Godske Rasmussen is een in Scandinavië bekende textielontwerpster. Ze komt uit Denemarken en geeft, naast het ontwerpen van textiel en het schrijven van haar boeken, ook workshops in textieldesign. Er zijn inmiddels elf boeken van haar hand verschenen. Noach's Ark is het eerste boek dat in het Nederlands vertaald is. 

Inhoud

indeling

Na de inhoudsopgave eerst een kort voorwoord. Fijn dat het kort is, want dan lees je het tenminste. Een boek als dit, koop je om te gaan gebruiken, je wilt er iets uit maken. Een ellenlange uiteenzetting waarom de auteur dit boek geschreven heeft, is dan niet op zijn plaats. Maar dit is precies goed, mooie toelichting en het doet een belofte voor wat er komen gaat.

Zoals gebruikelijk in dit soort boeken komt er dan eerst een aantal hoofdstukken met materialen, technieken, etc. Niet teveel, ook hier weer, precies genoeg en wel nuttig. Want ik dacht het met mijn ervaring wel over te kunnen slaan en heb bij de uitvoering van één van de projecten toch weer terug moeten bladeren. Gewoon even doornemen dus, ook bij veel ervaring. 

En dan komt het echte werk: de projecten. te beginnen bij Noach en zijn vrouw – ze heeft geen naam in dit boek, maar ik ben er na wat speurwerk achter gekomen dat ze Emzara heet, dit terzijde -. Verder met de ark zelf en dan een heel arsenaal aan dieren. Allemaal om zelf te maken, met werkbeschrijvingen.

Er is veel variatie gebruikt in de toepassingen. Zo zijn er schapen- en kattenkussens, een eend als deurstopper en een konijn als kruikenzak. De varkens zijn dan weer knuffelpoppen, dat spreekt voor zich, en de vissen fungeren in rollen variërend van placemat tot handtas. Er zijn rolschaatsende muizen, een werkelijk fantastische olifantenfamilie, nette nijlpaarden en gezellige giraffen.

Een apart hoofdstuk is gewijd aan wat Anne-Pia beschrijft als "Kleine Dieren". Patronen van katten, konijnen, kippen, ganzen, schapen, varkens en koeien die zowel plat – voor een wandkleed bijvoorbeeld – als driedimensionaal uitgevoerd kunnen worden.

Het boek eindigt met een paar algemene projecten die horen bij een zonnige dag er-op-uit: een patchwork picknickkleed, een zitkussen, een zonnehoed, picknickmandbekleding, etc. Alles uitgevoerd in de voor haar kenmerkende stijl.

Vormgeving en schrijfstijl

Doordat het boek in een hardcover uitvoering is, heb je ook meteen het gevoel iets moois in handen te hebben. De aantrekkelijke foto op de kaft draagt daar zeker aan bij. 

De beschrijvingen zijn rijkelijk voorzien van mooi vormgegeven tekeningen die qua stijl goed aansluiten bij de ontwerpen. De tekeningen zijn duidelijk. Tezamen met de beschrijving zorgen ze voor een stap-voor-stap uitvoering. 

De projecten zijn uiterst smaakvol gefotografeerd door Hanne Stroyer, ze nodigen echt uit om er meteen aan te beginnen. Ze zijn ook op zo'n manier gefotografeerd dat je er als uitvoerende iets aan hebt bij het maken van het project: onderdelen zijn goed zichtbaar. 

De schrijfstijl is helder en duidelijk. Geen lange opsommingen, maar een korte uitleg per project en vervolgens stap-voor-stap uitvoeringen. De werkbeschrijving volgt meteen bij het project, evenals het patroon. Dus niet achterin het boek moeten opzoeken waar het patroon staat wat je nodig hebt maar alles per project bij elkaar. 

Af en toe doen de ontwerpen me een heel klein beetje denken aan de ontwerpen van Tilda (Tone Finnanger), maar het is toch ook wel weer anders, minder zoet, wat landelijker. Het kwaliteitsniveau is even hoog, dat is zeker, en beide ontwerpsters zijn scandinavisch, daar zit wellicht ook een stilistische overeenkomst in.

""

www.klematis.dk
http://en.wikipedia.org/wiki/Wives_aboard_Noah's_Ark

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in