In de zomer van 2014 staat het WK Voetbal op het programma. Het WK Voetbal 2014 wordt gehouden in Brazilië, dat met een recordaantal van vijf gewonnen wereldbekers door velen als het voetballand bij uitstek wordt gezien. Zoals altijd is er ook op dit WK een ijzersterk deelnemersveld, waarin maar weinig ploegen bij voorbaat kansloos zijn. Traditionele grootmachten als Argentinië en Duitsland zouden best een succesvolle gooi naar de titel kunnen doen, terwijl landen als Uruguay en België ook positief kunnen verrassen. Het wordt hoe dan ook weer een geweldig schouwspel op het WK Voetbal 2014 in Brazilië.

Groepsindeling

Groep A Groep B
Brazilië Spanje
Kroatië Nederland
Mexico Chili
Kameroen Australië

 

 

 

 

 

Groep C Groep D
Colombia Uruguay
Griekenland Costa Rica
Ivoorkust Engeland
Japan Italië

 

 

 

 

 

Groep E Groep F
Zwitserland Argentinië
Ecuador Bosnië
Frankrijk Iran
Honduras Nigeria

 

 

 

 

 

Groep G Groep H
Duitsland België
Portugal Algerije
Ghana Rusland
U.S.A. Zuid-Korea

 

 

 

 

 

Alleen landen die als nummer 1 of 2 weten te eindigen in de groep plaatsen zich voor de knock-out fase. Het is veilig aan te nemen dat alle groepshoofden zich hier in principe voor zullen plaatsen. Zij hebben immers de sterkste teams en de beste recente resultaten. Toch is dit allesbehalve een garantie, want – om maar eens een cliché aan te halen – het balletje kan raar rollen.

Gastland Brazilië

In het organiserende land, Brazilië, is voetbal een kwestie van leven of dood. Er wordt wel eens gezegd dat waar andere landenteams erg graag willen winnen, Brazilië dat absoluut móet. Met de mentaliteit van de Brazilianen zit het dus wel snor. En het ligt voor de hand dat dit toch al sterke team zich in eigen land, en gesteund door de vele vurige fans, alleen maar sterker gaat voelen. Bovendien zijn de Braziliaanse voetballers vanzelfsprekend gewend aan het klimaat en de cultuur. Dit klinkt als een kleinigheid, maar kan tijdens het toernooi een groot voordeel zijn. Het Braziliaanse team kan daarom als de topfavoriet voor de eindzege worden gezien.

Jaloerse buren

Maar ook andere Zuid-Amerikaanse teams zijn er in dat licht gezien bij gebaat dat het WK 2014 in hun werelddeel wordt gespeeld. Vooral de teams van Argentinië en Uruguay zijn altijd goed voor een mooie prestatie. Het zal er beide teams bovendien alles aan gelegen zijn om, juist in het hol van de leeuw, aartsrivaal Brazilië naar de kroon te steken en de wereldtitel onder hun neus vandaan weg te slepen. Mocht Lionel Messi zodanig zijn stempel op het Argentijnse spel kunnen drukken dat Argentinië de Brazilianen aftroeft, dan kan worden verdedigd dat hij Maradonas prestatie heeft overtroffen en dat hij nu al de beste voetballer aller tijden genoemd kan worden. maar ook Uruguay valt niet te onderschatten, en heeft met Luis Suarez een aanvaller die altijd kansen creëert en pakt. De overige Zuid-Amerikaanse deelnemers zullen waarschijnlijk voor de halve finale sneuvelen, hoewel Chili en Colombia ook heel gevaarlijk uit de hoek kunnen komen. 

Overige deelnemers

Wordt het dan een Zuid-Amerikaans onderonsje in Brazilië 2014? Komen andere landen er niet aan te pas op het WK? Het merendeel van de deelnemers zal inderdaad niet opgewassen blijken tegen het Zuid-Amerikaanse geweld. Een of misschien twee Europese teams zou het tot de finale of zelfs tot winnaar kunnen schoppen. Met name de Duitsers hebben een ploeg waar men rekening mee moet houden. De dominantie van de Spanjaarden lijkt het laatste jaar over zijn hoogtepunt, en landen als Frankrijk, Nederland en Italië zullen ook niet zomaar verder komen dan de kwartfinale. Voor Nederland kan het zelfs wel eens een hels karwei worden om de groepsfase met Spanje, Chili en Australië te overleven. België zou wel eens voor een stunt uit de Europese hoek kunnen zorgen. Wat de andere continenten betreft: ongetwijfeld zal een Afrikaans, Noord-Amerikaans of Aziatisch land zich ooit tot weeldkampioen voetbal mogen kronen, maar 2014 lijkt daarvoor nog veel te vroeg.

Prognose

Mijn persoonlijke verwachting is dat Brazilië het WK voetbal 2014 gaat winnen, met Argentinië als verliezend finalist. Nederland eindigt derde in de groep en wordt zodoende voortijdig uitgeschakeld, terwijl de Belgen de kwartfinales bereiken. Hoe het balletje ook gaat rollen, het gaat sowieso weer een WK worden om nooit te vergeten. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in