Creëer je eigen wereld, je eigen geluk. Als je je wensen en verlangens heel duidelijk visualiseert, dan komt het vanzelf uit. Rijkdom, succes, gezondheid, liefde, het ligt allemaal in jouw eigen bereik. Je hoeft het alleen maar te denken. Dat is allemaal te leren volgens de nieuwe hype the Secret. Ook wel de Law of Attraction genoemd. In dit artikel laat ik zien wat the secret precies voor een geheim is, en plaats ik het in een christelijk perspectief.
The Secret – The Law of Attraction
Het boek the Secret is een groot succes. Het is geschreven door Rhonda Byrnes. In de bibliotheek is het steeds uitgeleend en gereserveerd. Er zijn workshops, er is een film, websites en het boek. Het lijkt dus goed te lopen.
Een korte greep uit de inhoud
Het geheim is de wet van de aantrekkingskracht. Het zou een natuurwet zijn van de kwantumfysica. Alles trilt op een eigen frequentie. Ook gedachtes. Wat je denkt wordt echt omdat je het naar het universum uitzendt. Dat wat je uitzendt trekt hetzelfde aan. Als je positief denkt, uitzendt dus volgens de secret, zul je ook het positieve ontvangen. Alle ervaringen komen door je eigen gedachten. Op pagina 164 staat bijvoorbeeld: “Je bent God in een stoffelijk lichaam. Je bent vleesgeworden geest. Je bent eeuwig leven, dat zich in Jou uitdrukt. Je bent een kosmisch wezen. Je bent een en al energie. Je bent een en al wijsheid. Je bent een en al intelligentie. Je bent verhevenheid. Je bent de schepper en je creëert de creatie van Jezelf op aarde.” Merk op dat er voor mensen termen worden gebruikt die doorgaans voor God worden gebruikt, bijvoorbeeld schepper, en Jou met een hoofdletter geschreven. Het doet me sterk denken aan de uitspraak van de slang in Genesis: "je zult zijn als God".
Hoe werkt dit in de praktijk?
Dat er zoveel armoede is bijvoorbeeld is omdat mensen dat erg vinden. Dat is een negatieve gedachte. Zo trekken de mensen die dat denken soortgelijke negatieve dingen naar zich toe. Ook schulden, ziektes, verdriet, overgewicht ontstaan zo. Door te luisteren naar je gedachtes en ook naar je gevoel kun je zien wat voor soort dingen jij uitstraalt. Het is, zo schrijft de schrijfster, een scheppingswet (!). Jij creëert jouw leven. Jij hebt de macht. Wat jij zaait zul je oogsten. Jij hebt je leven in je eigen hand, en ook de wereld om je heen. Denk simpelweg aan wat nodig is.
Je kunt op die manier bijvoorbeeld eten wat je wilt, zonder dik te worden. Je wordt alleen dik van negatieve gedachtes die je erbij hebt. Je kunt overvloed aantrekken. Je moet geven, niet offeren, als je dat doet, dan voelt dat niet goed. Offeren is iets opgeven, voelt niet goed en trekt dus negatieve dingen aan.
Dit komt erg onbarmhartig en hard over. Alles wat je in dit leven overkomt heb je aan jezelf te wijten. Je had anders moeten denken. Het ontslaat mensen ook van de verantwoordelijkheid voor het zorgen voor anderen die het minder hebben. Zij hebben het immers in eigen hand en ook aan zichzelf te wijten wat hen is overkomen. Ook iets geven aan een ander, een deugd die hoog in de Bijbel wordt aangeschreven wordt hier ontmoedigd.
Het gebruik van de Bijbel
Er wordt ook een beroep gedaan op de Bijbel, specifiek de woorden van Jezus: vraag, en geloof dat je het al hebt. Deze uitspraak van Jezus wordt als volgt geïnterpreteerd: ontvang en voel, vertrouw op het universum en geloof erin. Een dergelijke interpretatie is nergens op gebaseerd. Er blijkt nergens uit dat Jezus het zo heeft bedoeld. Integendeel zou ik zeggen. Jezus zei zelfs: "niemand komt tot de Vader (= God), dan door Mij". Niet een onpersoonlijk universum, nee, een persoonlijke God, een Vader. In het evangelie van Johannes kun je bijvoorbeeld lezen dat Jezus oproept om ons vertrouwen op Hem te stellen. Het beroep dat deze schrijfster op Bijbelwoorden doet is dan ook niet gebaseerd op een juiste en volledige lezing van dit boek.
Je moet ook doen alsof, namelijk als je visualiseert. Alsof je het al hebt. Zorg eerst voor jezelf. Een voorbeeld van negatieve dingen die je kunt aantrekken door wat je uitzendt wordt in het boek ook gegeven. Het nieuws bijvoorbeeld. Als je een slecht gevoel krijgt van het nieuws, dan trek je daardoor meer slecht nieuws aan. Er staan zoveel files op maandag, omdat dan veel mensen met tegenzin naar hun werk gaan. Er is zoveel ziekte, omdat mensen dat vervelend vinden. Door die vervelende gevoelens trekken ze meer dingen aan die voor vervelende gevoelens zorgen. Doen alsof impliceert onechtheid. Bovendien prijst het boek dus eigenlijk aan om geen aandacht aan negatief nieuws te schenken. De Bijbel roept juist op om onrechtvaardigheid aan te pakken.
Naarmate het boek verder gaat wordt het geheim achter the secret ook steeds duidelijker. Er staat uiteindelijk ook zwart op wit: Jij bent de meester van je eigen leven en het universum geeft gehoor aan jouw bevelen. Het universum, zo blijkt later is God. Het is energie. Je kunt niet “niet-zijn”. Je bent eeuwig. De goddelijke geest, dat ben jij! Wij zijn de scheppers van het universum. Wij zijn alleen één en verbonden aan elkaar. The secret heeft als basis visualisatie. Het je levendig voorstellen van een gewenste situatie. Dit is een “techniek” die veel in de New Age wordt toegepast. Je stelt je in op het universum als het ware en verwacht daar alles van.
Conclusies over the secret:
- Onbarmhartig en hard. Het legt een onbarmhartig grote verantwoordelijkheid op mensen. Alles wat niet goed gaat is je eigen schuld. Jij bent zelf immers God, en je schept zelf je eigen leven. Ik ben deze gedachtes al in zoveel vormen in de new-age tegengekomen. Allemaal heeft het dezelfde basis: (Genesis!) doe dit, en je zult zijn als God! Wie zei dat ook alweer? Dat was de slang in het paradijs, dat was zijn manier om de eerste mensen te verleiden. Deze roep klinkt nog steeds, steeds in een iets andere vorm. Maar wat voor wereldbeeld zit er achter? Het is een oosters wereldbeeld, met een onpersoonlijke God.
- Onrealistisch. Het is niet realistisch om te suggereren dat je niets zal kunnen overkomen. De vraag in dit leven is meer hoe je om kunt gaan met tegenslagen. Jezus bijvoorbeeld is gekruisigd, Paulus werd ziek, leed honger, zovelen zijn vervolgd. Jezus zegt ook van te voren al dat dit zal gebeuren, omdat we bij Hem horen. We leven in een tussenperiode. Jezus zal alles herstellen, maar nu is dat nog niet zo ver.
- Een andere God. Het gaat niet om een persoonlijke God, het gaat om een kracht. Wij zijn allemaal die God, allemaal samen. Samen besturen we door onze scheppende gedachtes het universum en de wereld om ons heen. Wat zegt de bijbel? God schiep alles. Niet door zijn gedachtes, maar door zijn Woord. Geheim? Alles wat geheim is zal aan het licht komen. Jezus zegt inderdaad geloof dat je het al hebt ontvangen. Waarom zegt hij dat? Mag je dat zomaar vertalen met : geloof in het universum en vertrouw daarop? Nee, je mag juist je vertrouwen op Jezus, op God de Vader stellen. Niet op een onpersoonlijke kracht, het universum. Als dat zichzelf God noemt, dan lijkt me dat vrij veel op de God van deze wereld, van deze aion (periode/universum) lijken. Die wordt in de bijbel geïdentificeerd met Satan.
- Onjuiste verwijzingen/uitleg van Bijbelteksten. Ook op meer plaatsen wordt er verwezen naar de Bijbel naar het Nieuwe Testament. Geef en je zal gegeven worden is zo’n voorbeeld. Het is altijd goed om dan terug te gaan naar de bron. In wat voor context staat dat? Het is de Here Jezus die dat zegt. Wie geeft? God geeft, het is niet een wet, iets onpersoonlijks. Het is een belofte. Niet iets dat je mag afdwingen. Bovendien: waarom de Bijbel citeren, als je de belangrijkste persoon uit de Bijbel: Jezus die voor onze zonden is gestorven, afwijst? Wordt Jezus dan afgewezen? Niet met zoveel woorden, maar uit alles blijkt dat er voor Hem absoluut geen plaats is. Zonde is immers iets negatief. Straf gedragen? Ook negatief. Je moet juist positieve dingen denken. Ja, daarom is mijn mening dat dit wordt afgewezen. En daarmee wordt het beroep op de Bijbel net zoiets als satan ook deed in de woestijn. Hij probeerde Jezus daar ook mee te verleiden. Jezus kende de Bijbel beter. Hij wist dat er wel het één stond, maar ook het andere. Je kunt niet zomaar een tekst eruit plukken, zonder ook de andere teksten te eerbiedigen. Zo mogen wij daar ook mee omgaan.
Wat dan? Hebben wij helemaal geen verantwoordelijkheid? Er zijn toch ook teksten die wijzen op juist kracht die in onze woorden, in onze gedachten zitten? Ja, dat klopt. Maar dat is dan wel geheel ingebed in een vertrouwen op onze (persoonlijke) schepper. Hij doet het, hij maakt het. Niet wij. Ja, wij hebben zelf zeker verantwoordelijkheid. Wij mogen dingen in Gods hand leggen, en zelf ook werken aan de toekomst. Wij leven echter in een werkelijkheid die zowel goede als slechte dingen heeft. Om alleen positief te denken, dat is ontkenning van de realiteit. Dat is ook niet nodig. Mensen die bijvoorbeeld depressief zijn denken op dat moment niet bepaald positief. Zelfs kleurloos vaak. Ook zij zijn geliefd door God. God bedeelt hen echt niet iets slechts toe omdat zij niet positief denken. Nee. Je mag het juist uitroepen naar God. Wentel je weg op de Here, Hij zal het maken. Niet wij.
The Secret, Rhonda Byrnes
Bijbel