Bij een koffiezetapparaat of een spelcomputer zit standaard een handleiding bijgeleverd om je uit te leggen hoe de apparatuur werkt en hoe je het apparaat moet bedienen. Bij levende wezens die je in huis neemt, zit echter geen gebruiksaanwijzing. Als je een kat koopt of uit het asiel haalt, zou het fijn zijn als er een instructie meegeleverd wordt. Het boek 'Hoe werkt mijn kat? – handleiding voor kattenbezitters' biedt daarbij op geestige wijze uitkomst.

Het boek 'Hoe werkt mijn kat?' wordt in de Engelse versie omschreven als een beginnersgids voor de technische wereld van de katachtigen. Het bevat bedieningsinstructies, probleemoplossingen en tips en advies voor levenslang onderhoud. Het is geschreven door David Brunner (dierenarts) en Sam Stall. 

Duidelijk instructieboek

Het boek zier er uit als een handleiding: stevig papier, ronde hoeken, korte rubrieken, schematische illustraties en blauwdrukken van het 'apparaat' kat. Je vindt in de gids een aantal heldere weergaven, bijvoorbeeld een afbeelding met uitleg over de verschillende uiterlijke kenmerken van de kat. Op deze tekening wordt de staart als 'evenwichtsapparaat' omschreven en de snorharen als 'bewegingssensoren'.  Katten worden in de tekst voorgesteld als computers of vergelijkbare elektrische apparatuur. De auteurs benaderen de beschrijving van een kat op een humoristisch-technische manier, zoals blijkt uit de hoofdstuktitels 'Energievoorziening', 'Uitwendig onderhoud' en 'Extra functies'.

Controlelijsten

De verzorgingsgids is bij vlagen hilarisch, maar er staan zeker ook bruikbare tips in over het doen en laten van en de omgang met je huiskat. Mensen die al een of meerdere katten bezitten, zullen het onderwerp hoofdstuk 'Pillen toedienen' herkennen en de genoemde tips kunnen waarderen. Voor nieuwe kattenbezitters zijn de controlelijsten, die je kunt meenemen bij de aanschaf van een kitten of volwassen kat, heel bruikbaar in de praktijk.

Read the Manual (RTM)

In deze humoristische handleidingenreeks zijn inmiddels meer Nederlandstalige gidsen verschenen: 'Hoe werkt mijn zwangerschap', 'Hoe werkt mijn baby', en 'Hoe werkt mijn hond'. 'Hoe werkt mijn hond' is ook geschreven door David Brunner en Sam Stall. De Engelse uitgave van 'The Cat Owner's Manual: Operating Instructions, Troubleshooting Tips, and Advice on Lifetime Maintenance' is via Google Books in te zien.

Als een katteneigenaar dit instructieboek niet gelezen heeft, maar wel vragen heeft over katachtigen, dan kun je hem of haar de bekende afkorting uit de IT-wereld naar het hoofd slingeren: "RTM!". (Read the Manual! – Lees de handleiding!)

 

 

Hoe werkt mijn kat? handleiding voor kattenbezitters – Brunner, David – ISBN: 9789057674693

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in