Wilt u eens een leuk dagje uit en bent u gek op apen? Bezoek dan eens de dierentuin Apenheul in Apeldoorn. In Apenheul zijn allerlei verschillende soorten apen te zien. 

Geschiedenis""

Apenpark Apenheul is opgericht in 1971 door Wim Mager en ligt midden in het natuurpark Berg & Bos in Apeldoorn. Hij kocht in die tijd een aantal dwergaapjes in een dierenwinkel als hobby en al snel bedacht hij Apenheul. Het doel was om geen apen achter tralies te zetten, maar om ze los te laten lopen in een ruim afgezet natuurgebied waar ze lekker hun gang konden gaan. Het bleek een daverend succes en er kwamen vele bezoekers naar het park. Na het succes in Nederland heeft Wim Mager in 1997 eenzelfde park opgericht in Frankrijk. Helaas is Wim Mager in 2008 overleden. Na zijn dood heeft er ingrijpende uitbreiding plaatsgevonden waardoor Apenheul is uitgegroeid tot het dierenpark wat het nu is. 

Apen(heul)

In totaal leven er 450 soorten apen over de hele wereld. Apen in verschillende formaten en kleuren. In Apenheul kunt u niet al deze soorten bekijken, maar wel een deel hiervan. Voor de veiligheid leven bijna alle apen in groepen. Een roofdier wordt eerder opgemerkt door een groep dan door een aap alleen. Apen hebben grotere hersenen dan andere dieren. Hierdoor kunnen ze goed leren en onthouden. Zo weten apen precies waar ze hun voedsel kunnen vinden en hoe ze zich in bepaalde situaties moeten gedragen. 

Doordat de ogen van apen iets naar voren staan, kunnen zij goed diepte en afstand inschatten. Ze zien dus driedimensionaal, wat goed van pas komt bij het klauteren in de bomen. Apen kunnen ook kleuren zien. Dit maakt het voor hen makkelijk om te zien of vruchten al rijp genoeg zijn om te eten. 

""

In Apenheul zijn vele apensoorten te zien zoals de dwergaapjes, doodshoofdaapjes, kapucijnapen, slingerapen, wolapen, gorilla's, chimpansees, gibbons,orang-oetans en bonobo's. In Apenheul kun je zelfs het kleinste aapje van de wereld zien: de pygmee oeistitie. Dit aapje weegt maar 120 gram. De doodshoofdaapjes leven in Apenheul in een groep van 100. Dit is de grootste groep apen die samen leeft van alle dierentuinen op de wereld. In Apenheul worden demonstraties gegeven. Verzorgers zullen op bepaalde tijden de apen voeren en u kunt toekijken hoe die daar op reageren. Sommige apen in Apenheul lopen zelfs helemaal los waardoor u als bezoeker letterlijk tussen ze loopt. Ook worden er shows gegeven waar u voorlichting krijgt over de verschillende apensoorten.

Mensapen

Het woord zegt het al: mensapen. Apen die het meest op de mens lijken en ook het intelligentst zijn. Deze apen hebben net als de mens geen staart. Wel hebben zij net als de mens handen met daaraan een duim: de zogenaamde grijphanden. Tevens duurt een zwangerschap van een mensaap bijna net zo lang als bij een mens.  

Soorten mensapen zijn:

  • Orang-oetans
  • Gorilla's
  • Chimpansees
  • Gibbons
  • Bonobo's

Van deze soorten lijken de chimpansees en de bonobo's het meest op de mens. Zij hebben namelijk voor 98,5 % hetzelfde erfelijk materiaal. 

""

 

 

 

Wat is er verder te doen in Apenheul?

Naast de apen zijn er ook andere dieren te bekijken in de Apenheul. Het zijn dieren die in het echt ook dicht bij de apen leven zoals de poedoes, pekari's, neusberen, vosmangoesten, capibara's, miereneters, gundi's en schildpadden. Ook zijn er verschillende soorten bijzondere vogels te bewonderen.

Naast de dieren zijn er diverse speeltuinen voor kinderen en kunt u heerlijk genieten van een hapje en drankje in de restaurants. Ook is er een souvenirwinkel op het park.

Overige informatie 

Apenheul is iedere dag geopend van 30 maart tot en met 31 oktober. 

Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen. Een dagkaart voor kinderen tot en met 9 jaar kost 15,50 euro per persoon. Volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar betalen 18,50 euro per persoon. Als je met een groep van 20 personen of meer naar Apenheul komt, krijg je 3 euro korting per persoon. Entreekaarten zijn tevens geldig voor het naastgelegen natuurpark Berg & Bos.

Het bezoekadres van Apenheul is:
J.C. Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn

Voor meer informatie verwijs ik u naar de website: www.apenheul.nl

www.apenheul.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in