Een review over het nieuwe album "Attack of the Wolf King" van christelijke metalband Haste The Day! Ook voor niet-christenen een zeer aantrekkelijk prachtig album! Geen zoete overdreven christelijke teksten, maar harde, inspirerende rauwe metal zoals het hoort! Een maand geleden kreeg ik het album voor mijn verjaardag. Hier is mijn visie op dit album.

Waarschijnlijk doet de naam Haste The Day niet veel belletjes bij u rinkelen, toch is "Attack of the Wolf King" alweer het
vijfde studio-album van de metalcore band uit Carmel, Indiana. Opmerkelijk is dat er nog maar één lid van de band vanaf het begin bij is, terwijl er toch weer een prachtige plaat uitgebracht wordt!

Feitelijke informatie

Het album is uitgebracht door de platenmaatschappij Solid State Records op 29 juni 2010. De standaard cd-editie bevat 11 nummers en heeft een speeltijd van ruim 38 minuten. De band debuteerde op plaats 74 in de 'Billboard 200 list' (deze lijst bevat de 200 meest verkochte muziekalbums in de Verenigde Staten en komt wekelijks uit).

Beoordeling van tekst

De tekst is zeer bijzonder en ontzettend goed geschreven. Wat de naam van het album al doet vermoeden gaat het
over een aanval van een wolf op een kudde schapen. Deze kudde schapen wordt beschermd door een leeuw.
Het lijkt mij duidelijk wat hier de symboliek van is, aangezien mensen met enige bijbelkennis zullen weten
dat Jezus zichzelf meermalen de Herder noemt, de beschermer van zijn kudde. Wat mij zelf plezier doet is dat dit album,
ondanks de duidelijke christelijke symboliek en betekenis, geen zoete of overdreven christelijke teksten heeft.
De teksten van dit album moeten geïnterpreteerd worden, het is geen simpele tekst met zinnen als 'praise jesus…" of iets dergelijks. Ook niet-christelijke metal liefhebbers hoeven niet afgeschrikt te worden door de tekst.

Beoordeling van muziek en zang

Veel mensen denken bij metal aan mensen met lange haren, harde drums en geschreeuw in plaats van normale zang.
Dit is niet helemaal onjuist, en wat betreft de harde drums en 'geschreeuw' kan ook Haste The Day daar onder worden verstaan. Mensen met een apathie tegen harde stemmen zullen dan totaal niet verkocht kunnen raken aan dit album.
Haste The Day heeft een zanger met een krachtige stem en over het algemeen wordt er in hun songs geschreeuwd.
Om mensen niet helemaal te ontmoedigen, de song "White as Snow" is een prachtig nummer (het enige nummer) met volledige "normale" clean stem. Verder worden in de andere nummers twee stemmen gemixt, een harde, rauwe stem met een melodieuze zachtere stem van de bassist erdoor. Samen vormen deze twee tegengestelde stemmen een perfecte combinatie.
Wat betreft de muziek is dit album iets waar ik ontzettend veel plezier aan beleef. Ondanks dat er voor dit album twee nieuwe gitaristen werden ingeschakeld, is het niveau ontzettend hoog en de drums geven een harde dimensie aan de muziek.
Vooral in de intro van het 1e nummer "Wake Up the Sun" geeft duidelijk de toon aan wat mensen kunnen verwachten qua muziek. Een prachtige melodie, harde breakdowns, maar geen overdreven dubbele drum die de gitaar of stem overheerst.

Mijn mening en conclusie

Wat in deze review wel duidelijk is geworden, ben ik erg blij met het nieuwe album van Haste the Day. Ondanks dat het voortbestaan bedreigd werd door het wegvallen van meerdere bandleden is de band terug gekomen met een prachtig album als "Attack of the Wolf King". Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit album een (welverdiende) 8.

Wake Up the Sun

De intro zet qua muziek de toon voor de rest van het album.

White as Snow

Volledig 'rustig/normale' stem voor de mensen die dat prefereren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in