Egypte blijft een prachtige bestemming, zo zijn de mooiste duiklocaties ter wereld te vinden in de Rode Zee. Daarnaast zijn natuurlijk ook de diverse tempels en pyramides een bezoek waard. Wat het Egyptisch Museum te bieden heeft, is ook onvergetelijk. Van mummies tot aan gouden voorwerpen, van gereedshap tot bootjes, in het Egyptisch Museum is werkelijk voor ieder wat wils. Daarnaast is Egypte een relatief goedkope bestemming, zijn de mensen gastvrij, is het eten lekker en zijn de hotels prachtig.

Al jaren geldt Egypte als een twijfelachtige bestemming. Velen onder ons durven het niet aan om daar heen te gaan. Toch staat Egypte te boek als een van de mooiste landen ter wereld. Dit wordt nog eens onderstreept door de mooiste duiklocatie ter wereld, de Rode Zee.

Aankomst Hurghada

Wanneer je uit het vliegtuig stapt in Hurghada, staat de bus klaar om je te vervoeren naar Luxor, alwaar de Nijlcruise vertrekt. Je wordt vervolgens via Luxor naar het zuidelijker gelegen Aswan gebracht. Al snel merk je dat je, wanneer je 's nachts reist althans, onder politiebegeleiding richting Luxor gaat. Dit is toch even een raar idee maar aan de andere kant, sinds die politiebegeleiding ingesteld is, zijn er geen overvallen geweest van Bedoeïenen. Het is een lange rit over een veelal kronkelende weg door onherbergzaam gebied. Eenmaal aangekomen bij het schip dat voor anker ligt in de haven van Luxor, is het prima tweepersoonsbed in de hut al snel gevonden. De volgende dag vertrekt de boot voor die schitterende tocht over de Nijl.

Vroeg uit de veren!

Al vroeg in de ochtend ga je op pad, eerst wordt een bezoek gebracht aan Karnak, een dorp vlakbij Luxor. Het indrukwekkendste deel van deze tempel is een zuilenzaal waar tientallen meters hoge zuilen staan. Ook zie je schitterende beelden en de meest interessante muurschilderingen. Er is ook een groot openluchtmuseum waar je oude gebouwen ziet en vele monumenten die hier al eeuwen staan. Eigenlijk is het te veel om op te noemen en kun je er de gehele dag wel vertoeven. Helaas heb je niet de hele dag want na een paar uur vertrekt de bus. Een aantal kilometer buiten Luxor worden twee standbeelden bezocht, de "Kolossen van Memnon", twee ongeveer twintig meter hoge beelden van zo'n drie eeuwen oud waar van de gezichten beschadigd zijn door mensen.

Vervolgens rijdt de bus een aantal kilometer verder richting de Vallei der Koningen. Aangekomen in de Vallei der Koningen staan er borden waar op aangegeven wordt welke koning in welke tombe gelegen heeft. Je kunt afdalen naar een tombe door middel van een lange trap die door de lange gang naar beneden leidt. Het is overigens wel even lekker verkoelend om onder de grond te vertoeven. Niet alle tombes zijn altijd toegankelijk vanwege eventuele op handen zijnde opgravingen.

Genieten

De volgende dag ga je in Edfu naar de tempel van Horus. Tot die tijd vermaak je je in het zwembad op het schip en kun je genieten van de heerlijke drankjes die bij de prijs inbegrepen zijn. Overigens zie je langs de Nijl vaak hele oude dorpjes waar de mensen nog lopen in doeken. Je kunt het je haast niet voorstellen maar je ziet het echt, de tijd staat daar nog altijd stil. Verder is ook het eten prima en iedere avond wordt er wel iets georganiseerd door het personeel op het schip. Zo is de Egyptische avond echt ontzettend leuk. Iedereen doet mee met dans en zang en er worden leuke spelletjes gedaan. Er ontstaat ook daadwerkelijk een band met de andere reizigers en het personeel wat leuke contacten voor later op kan leveren. Zodra het donker is en je op het dek naar de sterren ligt te kijken, vergeet je alles om je heen want een dergelijk heldere hemel zul je nergens anders vinden. Dit is in één woord onbeschrijfelijk!

Edfu

De volgende dag legt de kapitein aan in Edfu alwaar je in de bus stapt die je brengt naar de tempel van Horus, de Zonnegod. Allereerst kom je in een grote zaal waar welgeteld 32 zuilen staan. Voor de ingang van het overdekte deel van de tempel staat het kolossale beeld van Horus wat maar aangeeft dat die tempel ook daadwerkelijk voor hem bedoeld is. Door de hiërogliefen over de bouw van de tempel krijg je een schitterend beeld van hoe er eeuwen geleden gebouwd en geleefd werd.

Aswan

Na weer een schitterende dag kom je de volgende dag aan in Aswan waar je de tempel van Philae bezoekt. Op zich is deze tempel niet heel bijzonder maar wel prachtig om te zien. Ook stap je uit op de meters hoge dam die Aswan beschermt tegen de flink breder wordende Nijl. Voor een driedaags bezoek aan Caïro stap je op de nachttrein die je voert langs de Nijl voor een tocht van zo'n 850 kilometer.

Met de trein naar Caïro

In de trein aangekomen, neem je plaats in je eigen vertrek dat beschikt over twee bedden. De bedden zijn enigszins krap maar voor de rit die ongeveer tien uren zal, is dit goed te doen. Tot die tijd kun je in de bar genieten van een hapje en een drankje en daarna uiteraard een welverdiende nachtrust in je vertrek. De zon is er al vroeg bij de volgende morgen en al snel zie je Caïro opdoemen.

Caïro, de metropool van achttien miljoen

Eenmaal aangekomen op het immense station van Caïro staat er een bus die je naar het hotel brengt. De chauffeur brengt je dwars door de stad heen naar de plaats van bestemming. Het verkeer in Caïro is zo gevaarlijk dat je regelmatig met het hart in de keel zit, want de één na de ander steekt zonder te kijken over op de grote brede rondwegen. Men rijdt daar razendsnel, maar met gevaar voor eigen leven wagen de voetgangers het er op.

Na een rit van zo'n 40 minuten kom je aan in het schitterende hotel alwaar de één na de andere oliesjeik je voorbij loopt in de immense hal. Van binnen zijn de muren en het plafond met goud bewerkt, wat een prachtig beeld geeft. Na het hotel verkend te hebben en de koffers op de kamer gebracht te hebben, neem je plaats voor het ontbijt alvorens in de bus te stappen richting de eerste excursie in deze fantastische stad.

Mohammed Ali Moskee

Na de rit van zo'n 35 minuten, arriveer je voor de eerste excursie bij de reusachtige Mohammed Ali moskee. Aangekomen bij de Mohammed Ali moskee wordt uitgelegd waar rekening mee gehouden zal moeten worden. Schoenen of slippers moeten verplicht uit en vrouwen krijgen een doek om het hoofd. Het is werkelijk een prachtig gebouw dat van binnen nog vele malen mooier is door het vele mozaïek op de muren en hoge plafond. Ook rondom het gebouw is het prachtig want er is een geweldig uitzicht over de stad, kortom een echte aanrader.

De piramides

Na een flinke rit met de bus kom je aan bij de piramide nabij Sakkara waar je dan eindelijk een piramide in het echt ziet. Wat een reusachtig bouwwerk en dan is deze nog niet eens de grootste in Egypte. De opgravingen om de piramide heen zijn minstens zo interessant omdat de ruïnes de vroegere woonplaatsen waren van de duizenden arbeiders die aan deze piramide werkten. Na een flinke dosis foto's stap je in en vertrekt de bus in noordelijke richting.

Al snel zie je een drietal reusachtige piramides opdoemen, de pyramides van Gizeh. Een paar bochten verder zie je dan ook de Sfinx. Bij de piramides krijg je een uur de tijd om foto's te maken en er eens omheen te lopen maar als je denkt dat je om al de piramides kunt lopen in een uur, vergeet dat dan maar. Tussen het foto's maken door en het lopen rondom de grootste piramide van Gizeh, ben je al snel drie kwartier kwijt. Ook is het mogelijk om een piramide in te gaan maar helaas is de wachtrij voor de ingang al wel bijna een uur.

Kijk uit voor de mensen op kamelen want zij proberen je geld af te trochelen en ook je camera is dan vaak een geliefd voorwerp. Er is wel altijd politie in de buurt maar toch proberen ze het. Ook lopen er mensen rond die kaarten willen verkopen en je vervolgens van je portemonnee of camera ontdoen maar hiervoor wordt wel gewaarschuwd door de reisleiding.

Uiteindelijk stap je in de bus voor een kort ritje naar de Sfinx waarvan je van tevoren niet zou verwachten dat deze daadwerkelijk zo groot is. Houd ook hier rekening met vervelende verkopers. Uiteindelijk brengt de bus je naar een leuk restaurantje nabij de piramides alwaar je tezamen met de anderen geniet van het heerlijke eten. Deze dag zul je nooit meer vergeten en helemaal niet als je in het donker teruggebracht wordt naar het hotel, want dan zijn de piramides namelijk verlicht en dat is werkelijk een prachtig gezicht.

De laatste dag in Caïro

Dit is misschien wel de mooiste dag in Caïro want je gaat namelijk naar het Egyptisch Museum in het centrum van de stad. Aangekomen bij de talloze andere bussen die voor het museum opgesteld staan, neem je plaats in de rij voor het kaartje. De prijzen worden overigens regelmatig gewijzigd net als het fotobeleid. Ook is het zo dat je voor bepaalde ruimtes, zoals die van de mummies, bij zou kunnen moeten betalen. Over het algemeen is een bezoek aan het museum qua prijs goed te doen want duur is het niet. Wel is de enorme drukte soms vervelend. In totaal krijg je twee uren de tijd om het te bezichtigen maar die tijd heb je dan ook wel hard nodig.

Het hoogtepunt is natuurlijk de gouden sarcofaag van Toetanchamon maar daarnaast zijn er talloze beelden, beeltenissen, werktuigen, mummies en sarcofagen te zien die minstens zo interessant zijn. Al met al een bezoek dat zeker de moeite waard is.

Tot slot krijg je een uurtje in het centrum van de stad om wat te gaan winkelen. Het is er enorm druk en je hebt het gevoel dat alle ogen op jou gericht zijn, dus trek niet te veel negatieve aandacht want die zullen ze je dan ook geven. Respecteer hun manier van doen en schrik niet van de bedelende kinderen en de vreselijke geur die er soms kan hangen. Het is nu eenmaal niet zo schoon als in Nederland. De mensen zijn er overigens erg gastvrij en de winkeltjes klein maar gezellig.

Terug naar Nederland

In de avond vertrek je weer naar Nederland, althans, als je vakantie er op zit. Het is natuurlijk mogelijk om bijvoorbeeld nog een week naar Hurghada of Sharm el Sheik te gaan om daar te duiken. Egypte is een prachtig land vol met historie. De mensen zijn vriendelijk al kunnen ze soms wat opdringerig zijn maar zolang je hun leefgewoontes respecteert, zullen zij u respecteren.

Egypte is een goedkoop land en reizen is er relatief veilig, vooral door de vele politieagenten op straat. Pas wel op de camera en andere waardevolle spullen want zo als in ieder land zijn er hier ook mensen die kwaad in de zin hebben. Het eten is over het algemeen prima en ook goedkoop, maar zoek wel de drukke zaken op en drink zo min mogelijk kraanwater, dit kan leiden tot klachten. Het weer is er prima en een hoofddeksel zeer zeker aan te raden. Een graad of 45 is niet vreemd in de zomer en dan gaat het hierbij om de temperatuur in de schaduw!

Al met al een prima bestemming om zeker vaker te komen!

Egypte sluit je in je hart!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in