Tijdens de eerste editie van het Indian Film Festival in Den Haag is een selectie gemaakt van enkele arthouse films die de laatste jaren in India geproduceerd zijn. De film 'Delhi Belly' van regisseur Abhinay Deo ging tijdens dit festival in Nederland in première.

Diarree als filmtitel

Delhi Belly is de benaming voor een klacht waar vooral backpackers in India last van krijgen: diarree. Als filmtitel belooft het dan ook niet veel goeds. Delhi Belly heeft als alternatieve titel ‘Reliance’, vertrouwen. Het vertrouwen in elkaar staat centraal in deze film, maar Delhi Belly is een titel die ongetwijfeld meer eer doet aan de film. Voor de Nederlandse première in Pathé Buitenhof in Den Haag werden veel bezoekers getrokken door de Indian Expat Society en de The Hague International Centre. De bezoekers blijken gecharmeerd te zijn door de film; in de zaal klinkt continu gelach. Helaas is de vraag of de botte grappen en platte humor van de film inderdaad wel zo grappig zijn. 

Een bruine komedie

Het verhaal gaat over de drie vrienden Tashi, Arup en Nitin. De vriendin van Tashi, Sonia, komt van het vliegveld, waar zij net een pakketje heeft gekregen met de opdracht dit af te leveren bij het juiste adres. Daar zij zich niet bewust is van de inhoud van het pakketje, gaat zij hier nogal roekeloos mee om. Ze geeft Tashi de opdracht het te bezorgen. Deze is druk, waardoor hij de taak laat uitvoeren door zijn huisgenoot Nitin. Nitin stopt bij een kraampje langs de weg voor een snack. Deze snack heeft een dubieuze oorsprong en zorgt voor hevige buikloop. Hierdoor is Nitin niet in staat het pakketje af te leveren en geeft hij dit aan de andere huisgenoot, Arup. Daarnaast geeft hij Arup nog een ander pakketje mee dat deze moet afleveren bij de dokter. De pakketjes worden verwisseld.

De gangster die de verkeerde en zeer smerige inhoud van het pakketje te zien krijgt, is zeker niet gediend van de streek die zijn contactpersoon hem heeft geleverd en gaat met zijn gangsterbende direct naar hem op zoek. Deze geeft hem de naam van Sonia en telefonisch vertelt zij hen dat zij het pakketje heeft laten bezorgen door haar vriend.

Nitin is op bezoek bij de dokter waar hij het verkeerd bezorgde pakketje terugkrijgt. Bij thuiskomst ziet hij zijn vrienden in een benarde situatie: ze hebben bezoek van de gangsters. Een van de gangsters opent het pakketje en diamanten verschijnen. De gangsters staan op het punt hen te vermoorden, maar door een gelukkig toeval stort het plafond in en weten de vrienden te ontsnappen met de diamanten. Ze verkopen de diamanten en dromen van het nieuwe leven dat hen te wachten staat. Dan wordt Tashi gebeld: de gangsters houden Sonia vast. In ruil voor de diamanten laat hij haar gaan. 

Typische Bollywoodfilm

Het Indian Film Festival The Hague pretendeert een ander licht op de Indiase filmindustrie te willen werpen door zich onder andere te richten op arthouse films. Als je als bezoeker verwacht dat je in dit festival een ander beeld krijgt van India en haar filmindustrie, kom je bedrogen uit. Een film als Delhi Belly steunt op stereotypes en simpele, perverse grappen. Het is per definitie niet het soort film dat aantoont dat een Bollywoodfilm ook een spannend en sterk verhaal kan zijn dat een aspect uit de Indiase cultuur belicht. Hopelijk maakt het Indian Film Festival bij haar tweede editie een betere selectie. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in