Hoe maak je een heerlijke, luchtige chocoladecake? Hier vind je het recept waarbij het voor iedereen mogelijk is om heerlijk te bakken! Dit recept kun je ook gebruiken om cupcakes te maken, die je nadien met de kids naar hartelust kan versieren. Als je slechts de helft van het beslag met chocolade mengt, kun je er ook een lekkere marmercake van maken. Hoe dan ook, met dit recept bereid je zeker het perfecte gebak!

Wil je al jaren de mensen in je omgeving eens verrassen met heerlijk gebak? Hier vind je het recept van een heerlijke, luchtige chocoladecake. De instructies erbij helpen je om, ook al heb je misschien nog maar weinig of geen ervaring in de bakwereld, vriend en vijand te verbazen met je talent!

Benodigdheden

 • 7 eieren
 • 350 gr suiker
 • 250 gr bloem
 • 250 gr boter
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 dl melk
 • 250 gr dessertchocolade (liefst fondant)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden. 
 2. Scheid het eiwit van het eigeel.
 3. Klop het eiwit samen met de helft van de suiker (175 gr) op tot een stevig schuim.
 4. Klop nu het eigeel samen met de andere helft van de suiker (175 gr) en de vanillesuiker tot een luchtig geheel, er mogen geen suikerkristallen meer zichtbaar zijn.
 5. Smelt de boter (laat het niet te warm worden) en doe deze beetje bij beetje bij het eigeelmengsel.
 6. Voeg de bloem toe aan het eigeelmengsel.
 7. Smelt de chocolade zachtjes samen met de melk, pas op dat de chocolade niet verbrandt.
 8. Doe de gesmolten chocolade bij het eigeel-mengsel.
 9. Voeg nu met een houten spatel de eiwitten toe aan het beslag (zacht roeren, zodat de luchtigheid niet uit het beslag verdwijnt).
 10. Doe het beslag in een grote ronde cakevorm.
 11. Zet in de oven op 200 graden gedurende 10 minuten, en nadien nog gedurende 1 uur op 180 graden.
 12. Laten afkoelen op een rooster.
 13. Smullen maar!

Tips bij de bereiding

 1. Gebruik altijd de correcte verhoudingen. Gebruik hiervoor een goede weegschaal (liefst digitaal), zodat je de gewichten tot op de gram juist hebt.
 2. Eiwit en eigeel moet je altijd apart opkloppen. Het opgeklopte eiwit zorgt namelijk voor de luchtigheid van je beslag.
 3. Gebruik boter en geen vloeibare vetstoffen (zoals bijv. olie). Anders verandert dit de structuur van je beslag, waardoor je cake kan mislukken.
 4. Vergeet niet te bakken op twee verschillende temperaturen (eerste 10 min op 200 graden, nadien op 180 graden). Zo behoudt de cake zijn vochtigheid.
 5. Dit beslag kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld cupcakes te bakken. Pas op: dan moet de baktijd (door de kleinere vormen) wel korter gehouden worden!
 6. Als je liever een marmercake maakt, doe dan eerst stap 9 en dan pas stap 8 bij de helft van het beslag. Als je deze twee delen dan samen in één cakevorm giet, krijg je het marmer-effect.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in