Flatgebouwen zijn overgroeid door bomen en struiken. De straten zijn verlaten. Auto's staan als roestige wrakken langs de kant van de weg. Maar niet alles is zonder leven. Gevaarlijke, misvormde mensen dwalen rond, ze zijn besmet met een virus en gedragen zich als zombies. Dit is de wereld van the Last of Us. Een wereld waarin je je leven niet veilig bent, en waarin enkel de sterkste overleeft.

Verhaal Last of us

De hoofdpersoon in deze game is Joel. Hij is een geharde man die weet hoe hij moet overleven in deze wereld. Hij werkt samen met Tess, ook een meid die sterk en stoer is, om aan wapens en voedsel te komen. Het wordt al snel duidelijk dat hij niet terugdeinst voor een gevecht.

In de wereld van de Last of Us, brak er jaren geleden opeens een ziekte uit. Een virus veranderde gewone mensen in griezelige, monsterachtige zombies. Zozeer, dat ze soms niet meer kunnen zien, maar wel een enorm scherp gehoor hebben. Anderen kunnen heel hard rennen, en dan heb je ook nog de gigantische “bloaters”, die langzaam zijn, maar zo sterk als een tank. Als je gebeten wordt door de zombie-achtige monsters, word je besmet en ben je verloren.

Dan komt het jonge meisje Ellie in beeld, die aan Joels zorg wordt toevertrouwd. Ze is dertien, opgewekt en vrolijk, maar op haar eigen manier erg sterk. Ze heeft geen ouders meer, en iedereen die ze kent is dood. Ellie blijkt een speciaal meisje te zijn en Joel moet haar beschermen. Hij moet haar naar de Fireflies brengen, een groepering die zich verzet tegen het leger dat iedereen onderdrukt.

Bijzondere game Last of us

The Last of us is een spel dat je bij zal blijven. Er zijn veel survival games, maar het bijzondere aan deze is de relatie tussen Ellie en Joel. Het gaat heel subtiel, maar Joel gaat steeds meer om Ellie geven, en dat is hartverwarmend om te zien. Verder is er in de game ontzettend veel aandacht gegaan naar de omgeving. Het licht, zonsondergangen, geluiden en het weer, het draagt allemaal bij aan de sfeer. Die kan rauw zijn: ingestorte gebouwen en donkere kelders, maar ook van een grote schoonheid, zoals wanneer Joel en Ellie uitkijken over de stad, overwoekerd met bomen terwijl de zon in allerlei kleuren rood en geel onder gaat. Ook de huizen zijn indrukwekkend, je kunt als speler heel veel huizen ingaan en onderzoeken, en dan vind je foto's (met honden, kinderen, vakantiekiekjes), boeken, schilderijen aan de muur, allerlei voorwerpen van de mensen die er ooit woonden. Je kunt ook op zoek gaan naar brieven, waarin kort de belevenissen van enkele mensen staan verwoord. Alles draagt bij aan de diepgang van het verhaal.

De karakters maken het verhaal zeer levendig en boeiend. Joel is een harde man, maar je kunt ook begrijpen waarom. Aan het begin van het spel zie je hoe hij zijn dochter verliest. Ellie daarentegen is zijn tegenpool. Ze is een tiener en strijkt hem daarom ook wel eens tegen de haren in. Ze is een meisje, maar toch stoer. Ze gedraagt zich heel naturel, en vooral haar eigenaardigheden maken haar heel levendig: zoals ze opeens begint te fluiten, of op een rustig moment een liedje gaat zingen, of een mop vertelt. Het zijn de kleine dingen die deze karakters zo ontzettend menselijk maken. Het is ook leuk om haar zich te horen verbazen over de voorwerpen die ze vinden, die stammen uit de tijd voor de ziekte uitbrak, en die ze niet of nauwelijks kent.

Het vechtsysteem Last of us

Natuurlijk wordt er in een game als deze gevochten. Het gaat om overleven. Vooral als er tegen zombies wordt gevochten, die erg sterk zijn, moet er gebruik worden gemaakt van strategie. In the Last of Us heb je de mogelijk te sluipen (“stealth”) of gewoon op de vijand af te stormen. Je kunt als speler gebruik maken van pistolen en geweren, en van knuppels en bommen. Materiaal hiervoor verzamel je tijdens je reis.

Kogels raken op, maar meestal heb je wel een knuppel bij de hand. De gevechten in het spel zijn intens. Als je kogels op zijn, mep je met je knuppel of je vuisten. Als je als strategie sluipen hebt, moet je van goede huize komen om dit te doen. De zombies hebben uitstekend gehoor, en ze zijn met velen. Meestal komt het neer op een combinatie van sluipen en gewoon aanvallen. De moeilijkheidsgraad is prima, uitdagend maar goed te doen.

Doordat je zoveel wapens draagt, en de munitie nogal eens opraakt, moet je regelmatig van wapen wisselen. Het systeem dat hiervoor gebruikt wordt is vervelend. Het vergt heel wat toetsen drukken, en Joel moet ervoor zijn rugzak op de grond zetten en is dan kwetsbaar voor aanvallen. Het kost teveel tijd en dat is een klein nadeel van dit spel.

Daarnaast is de AI (de intelligentie van de tegenstanders die door de computer worden bestuurd) niet altijd even slim. Ook je medestander Ellie dwaalt gewoon tussen de zombies door, zonder dat zij haar zien. Dit stoort het spel niet zo erg, het gaat erom wat je hoofdpersoon doet.

Het wordt een lange reis. Ellie hecht zich duidelijk aan Joel, ondanks dat hij over het algemeen nors en streng is. Ze worstelen zich door zware gevechten, strijden zowel tegen zombies als tegen soldaten, rovers en andere criminelen. Uiteindelijk moet Joel een moeilijke keuze maken, die de toekomst zal bepalen.

Conclusie

The Last of Us is vooral een bijzonder spel door de twee hoofdpersonen. Ellie en Joel komen tot leven gedurende de reis die je met ze maakt. Je kunt lachen om Ellie, je voelt de beschermingsdrang van Joel. Je vraagt je af waar ze naar toe gaan, en hoe dat af gaat lopen.

Het verhaal heeft diepgang en een emotionele lading. Het verhaal zelf is rechtlijnig, je hebt als speler geen inbreng in de keuzes van de personages, zoals dit tegenwoordig in sommige spellen wel kan (Heavy Rain, Mass Effect). Het is jammer, dat ze in dit spel er niet voor gekozen hebben om de speler de keuze te geven hoe het spel kan aflopen, dat had het nog interessanter gemaakt en het einde meer impact gegeven. En natuurlijk meer motivatie om het spel een tweede keer te spelen, om het andere einde te kunnen zien.

Ik kan alleen maar aanraden om dit spel te spelen. De sfeer, de graphics, de karakters, het zorgt er allemaal voor dat het spel je bijblijft. Ik vind dat er eigenlijk nauwelijks minpunten aan het spel zitten. Wel is het een spel voor mensen die een wat stevigere maag hebben, omdat het nogal bloederig is. Het is best een eng spel, vooral de gedeeltes waarin je in donkere kelders tegen de zombies moet vechten. Ik speelde het zeker niet 's avonds laat…

Pluspunten

+ Aangrijpend verhaal
+ Prachtige graphics
+ Sfeervolle omgevingen vol details
+ Goed uitgewerkte karakters
+ Griezelige tegenstanders
+ Moeilijkheidsgraad goed

Minpunten

  • Wapen wisselen te ingewikkeld
  • AI is soms onlogisch
  • Geen mogelijkheid om zelf beslissingen te nemen
  • Het verhaal is rechtlijnig
  • Sluipen is vaak moeilijk om te doen


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in