In het vrolijk aangeklede pand van Zoet & Zalig in Gouda kun je je tijdens een workshop uitleven op het versieren van een taart. Zoet & Zalig is gevestigd in de leeszaal van de Goudse Bibliotheek. Voorheen heerste er hier een gewijde stilte, maar sinds Zoet & Zalig er zit, wordt deze rust regelmatig verbroken door koffiedrinkende en kletsende bezoekers. Op een regenachtige zaterdagmorgen schuiven we met zes deelnemers aan de grote tafel aan. Voor iedereen staat al een vierkant biscuitdeeg klaar.

Cake Boss

We beginnen de workshop met een lekker kopje koffie met een klein stukje taart uit de keuken van Zoet & Zalig. Ondertussen bladeren we door de aanwezige boeken over cupcakes en stapeltaarten om alvast inspiratie op de doen. Alle deelnemers kennen de serie Cake Boss die op Discovery Channel wordt uitgezonden, dus al snel vliegen de meest ambitieuze taartideeën over de tafel.

Schort

De dame van Zoet & Zalig die ons begeleidt, tempert het enthousiasme door vrolijke schortjes uit te delen. Deze klassieke kledingbescherming heeft bij Zoet & Zalig een passend zoetig tintje gekregen, de kleurige zeilschortjes van Anne Jarvis zijn voorzien van leuke franjes en roosjes. 

Jam en slagroom

De eerste stap is het overdwars doorsnijden van het biscuitdeeg. Vervolgens smeren we de bovenkant van een zijde volledig in met slagroom en de andere losse helft met jam. Beide zijden gaan weer op elkaar. Dit wordt de vulling van de taart. De volgende stap is het bekleden van de taart met marsepein.

Marsepein

Iedereen krijgt een bolletje marsepein en mag een kleur uitzoeken. De dame van Zoet & Zalig geeft aan dat het belangrijk is om heel weinig druppels kleurstof toe te voegen, anders wordt de marsepein al snel te donker. Zodra de druppeltjes zijn toegevoegd, gaan we het marsepeinbolletje kneden. Vervolgens – zodra de kleur goed verdeeld is – wordt het bolletje uitgerold om een platte lap 'deeg' te maken. Zodra de lap groot genoeg is, wordt deze heel voorzichtig over het biscuitdeeg gedrapeerd. De vouwpuntjes bij de hoeken mogen we behoedzaam terugduwen, zodat er uiteindelijk een gladgestreken hoekje overblijft.

Versieren

Nu begint het leukste deel van de workshop, het versieren van de taart. Er ligt een aantal kant-en-klare bloemetjes die we kunnen gebruiken, maar we kunnen ook de aanwezige vormpjes gebruiken om de marsepein uit te steken. De bloemetjes kunnen met suikerwater worden vastgezet. Het is erg leuk om te zien hoe elke deelnemer, met gelijke materialen, een unieke taart aan het creëren is.

Opeten…

Na afloop krijgt elke deelnemer de taart in een speels uitziend gebaksdoosje mee naar huis. Ik vond het een goed verzorgde ochtend op een sfeervolle lokatie in de Goudse binnenstad. Het eindresultaat ziet er leuk en lekker uit. Al blijft het natuurlijk een vervelend moment wanneer je thuis het taartmes pakt om de zelfgedecoreerde creatie aan te snijden. De smaak maakt echter een hoop goed, de taart is echt heel lekker!

De workshop duurt tweeënhalf uur en kost 30 euro. Meer info is te vinden op www.zoetenzalig.nl


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in