Vragen die beginnen met de woorden "Mag ik?" klinken heel bescheiden en soms zelfs hoffelijk,  zoals in de klassieker "Mag ik deze dans van u?": de vraagsteller vraagt om toestemming. Soms blijkt de vraagsteller echter minder bescheiden.

Mag ik u iets vragen?

Sinds een jaar of zes woon ik in Den Haag en in de winkelstraten krijg ik regelmatig de vraag: "Mag ik u iets vragen?" Deze vraag wordt gesteld door hippe jongeren met een clipboard in hun handen. Een bevestigend antwoord leidt, kan ik uit ervaring vertellen, tot een verkooppraatje voor een lidmaatschap van een goed doel, waarbij emotionele chantage niet wordt geschuwd ("Dus u vindt de moeite van het opzeggen van het lidmaatschap te veel voor de kinderen in Gambia, die nu niet eens naar school kunnen?"). Deze vraag beantwoord ik tegenwoordig daarom met een resoluut "nee".
Het jammere is alleen dat ik ook argwanend ben geworden wanneer deze vraag me wordt gesteld door andere onbekenden. Ik merk dat ik als reactie op deze vraag de ander eerst eens goed bestudeer en dan pas, aarzelend, bevestigend antwoord bij het ontbreken van jongheid, hipheid en clipboard.  

Mag ik jou een advies geven?

Laatst zat ik op de sportschool op een apparaat waarbij je je knieën omhoog moet brengen en zo je buikspieren kunt trainen. Naast me kwam een gespierde jongen staan met een trainingspak aan van de sportschool en deze jongen stelde mij de vraag "Mag ik jou een advies geven?" Nou heb ik in een coachingsboek gelezen dat je geen ongevraagd advies mag geven en eerst deze vraag moet stellen. Maar ik vraag me toch af of er mensen botweg "nee" antwoorden op deze vraag. Misschien is het ervaring die je moet opdoen, zoals met de hippe jongeren die lidmaatschappen van goede doelen verkopen, maar het leek me toch wat lullig als die jongen na een simpel "nee" zou moeten afdruipen. En, moet ik toegeven, ik was ook wel nieuwsgierig naar zijn advies.

Mag ik u erop wijzen dat …?

Maar pas echt oppassen wordt het bij de vraag "Mag ik u erop wijzen …?" Je hoort de bijdehante buurman al: "Mag ik u erop wijzen dat dit in strijd is me artikel 12 van het Huishoudelijk Reglement?" Een "nee", hoe resoluut of bot ook, is te laat, de vraagsteller heeft al op zijn punt gewezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in