In onze hedendaagse moderne wereld hangt er over het algemeen een negatieve sfeer rondom religie. Dit komt door de verschillende negatieve berichtgevingen rondom deze institutie. Vooral het katholicisme en de islam krijgen er vaak hard van langs. De grote vraag blijft wel: zit er ook een goede kant aan religie?

Negatief aanzicht

'Bij religie draait alles om macht', zo wordt vaak geschreven. Er zijn verschillende bekeringen (als het atheïsme en het humanisme) die aangeven dat het geloof slecht is voor de mensheid. Echter kan dan worden afgevraagd of dit een legitiem aanzicht is. Want mijns inziens is het zo dat religie een uitgestoken hand biedt in donkere dagen.

Geloof 40.000 jaar geleden

Sinds mensenheugenis geloven wij. Dit zit nou eenmaal in onze genen. Al bij de jagers en verzamelaars samenlevingen werd er geloofd. Niet zozeer in een bepaalde god, maar in het feit dat alles bezield is. Alles wat er rondom ons heen aanwezig is (of het nou stenen, bomen, bloemen of planten zijn) bezit een ziel, zo dachten zij. Het grappige is wel dat deze vorm van geloof nog steeds in onze genen verankerd zit. Een goed voorbeeld hiervan is hoe een hedendaags persoon reageert, op het moment dat hij of zij tegen een stoel aanloopt terwijl de persoon geen schoenen draagt. Een snelle, instinctieve reactie volgt, je wordt boos op de stoel en waarschijnlijk scheld je op het levenloze meubelstuk. Dit doe je ondanks dat je de kennis in pacht hebt om te realiseren dat de stoel er niets aan kan doen. Je scheldt hem uit omdat deze reactie diepgeworteld in je genen zit.

Mondiale geloofsspreiding

Als er gekeken wordt naar de spreiding van het geloof, dan vallen daar ook causale verbanden uit te trekken. Het is duidelijk zichtbaar dat in westerse landen (VS, Europa en Japan) geloof in veel mindere mate aanwezig is dan in minder welvarende gebieden op de aarde. Hoe kan dit? Waarom is dit zo? Een logische verklaring hiervoor is dat wij (de welvarende delen van de wereld) minder baat hebben bij geloof. Mensen in armere landen houden zich vast aan geloof omdat het hen steun en troost biedt voor het harde leven waar zij in verkeren.

Religie is goed!

Ik vind religie, ondanks dat ik zelf niet geloof, een heel mooi iets. Het helpt mensen door het leven en biedt een handvat daar waar het nodig is. Ook vind ik dat door velen in de maatschappij er te neerbuigend naar religie wordt gekeken. Dit neemt overigens niet weg dat ik het vaak niet eens ben met de kerk. Ik distantieer me van de verschillende vreselijke dingen die zij hebben veroorzaakt, maar dat neemt (naar mijn mening) niet weg dat religie een heel mooi iets is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in