Het gescheiden eten van vetten en koolhydraten ligt ten grondslag aan de methode Montignac. Genieten van lekker eten zonder er dik van te worden.

Vijf jaar lang heb ik volgens de methode Montignac gegeten. Een manier om gezond af te vallen. Ik kreeg een goed gewicht en voelde me er prima bij. Mijn ervaring is dat het concept echt werkt. Door goede koolhydraten te eten blijft je bloedsuikerspiegel constant en worden er minder snel vetten opgeslagen. Je moet je wel eerst verdiepen in hoe het moet, maar het is prima vol te houden.

Volgens Montignac moet je:

  • vetten en koolhydraten scheiden
  • alleen goede koolhydraten eten: volkoren granen, volkoren pasta's en zilvervliesrijst
  • geraffineerde suikers zijn verboden
  • zoveel mogelijk onverzadigde vetten gebruiken

In fase één moet je je strikt aan de regels houden; in fase twee mag je vetten en koolhydraten af en toe combineren. In zijn boek 'Ik ben slank want ik eet' wordt het allemaal uit de doeken gedaan. Aardappels zijn slechte koolhydraten en dus verboden. Je laat ze gewoon weg, maar je kan ze ook vervangen, in bijvoorbeeld stamppot, door knolselderijpuree.

De methode Montignac lijkt een beetje op het Dr. Frank dieet, dat momenteel zo populair is. Maar daarbij mag je dus niet veel fruit en brood eten. Dan kan het zijn dat je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt. Hierdoor mag je het niet langer dan een paar maanden doen, hoewel je natuurlijk ook af en toe een dagje gewoon kunt eten.

Helaas werd ik nierpatiënt en kreeg ik een eiwit-, natrium- en kaliumarm dieet. Vanaf toen was het niet meer te combineren met Montignac. Ik mocht nog maar 50gr. eiwit en dat dan nog verdeeld over de zuivel- en vleesinname. Kaliumarm houdt in dat je nog maar heel weinig groente en fruit mag. Verder adviseerde de diëtiste mij om snoep te eten. Iets wat ik dus vijf jaar niet meer had gedaan.

Vetpercentage

Voordat ik ziek werd had ik bij de fitnessclub mijn vetpercentage laten meten. De instructrice geloofde haar ogen niet. Het was 20%. Wat heel laag is. We probeerden nog een andere weegschaal, maar die gaf hetzelfde aan.

Een paar maanden later, toen ik niet meer volgens Montignac at hebben we de meting nog eens gedaan. Ik was niet zwaarder geworden, zelfs iets afgevallen, maar mijn vetpercentage was gestegen naar 33%. Daar word je toch stil van.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in