Een grappige en kritische column over de schrijfdrift van onze bekende Nederlanders en het gebrek aan creativiteit dat deze BN'ers laten zien

 

Obstipatie

 

Een aantal jaar geleden bleken alle bekende Nederlanders ineens te beschikken over een gouden strotje. Dat iedere boerenpummel de zogenaamde X-factor bezit, heeft Idols bewezen. Jurylid Henk Jan kon na teruglopende kijkcijfers helaas zijn boeltje pakken. Aangezien ons grootste idool niet volledig op het beeldscherm past, zit een real-life soap er voor hem niet in. En om niet als eendagsvlieg te eindigen, moet hij gedacht hebben: ‘wie schrijft…mag door naar de volgende ronde’.

Loop een boekhandel binnen en het is net of je tv op stand-by is blijven staan. Covers worden niet meer gesierd met sprankelende titels. Op de kaften staan nu de uitspraken en foto’s van ons Hollywood. Het Gooise matras heeft tussen de boekenkasten zijn kamp opgeslagen.

Poldermodel Daphne Deckers mag ons graag deelgenoot maken van haar volledige ruptuur. Over bevallen zijn toch informatieve boeken in overvloed? Wie denkt ze dat ze is: de verlosser? Zonder dieet heb je volgens haar na de bevalling zo je oude figuur terug. Iedereen kan zich tenslotte een personal trainer permitteren. Opvoeden is ook een koud kunstje. Geef je kind een lolly en hij is een paar uur zoet. Biedt haar mooi de kans een boek te schrijven over kinderen met overgewicht.  Vervolgens is haar man aan de beurt om zijn zaakje te beschrijven. Vrouwlief helpt hem graag een handje, zodat hij die harde ballen eens niet mis kan slaan.

Verhuisdoos Sylvana Simons laat de lezer voor de verandering een kijkje nemen in háár keuken. Schokkend hoe tweeverdieners het voor elkaar krijgen het hoofd boven water te houden. Probeer op tv maar te bewijzen, dat kale vrouwen mooi zijn!

Wat is er gebeurd met de literatuur? Hebben uitgevers geen naam meer hoog te houden? Is dit een poging om van het analfabetisme af te komen? Op mijn nachtkastje geen misdadige uitspraken van Peter R. Ik wil geen nachtmerries over de borstvergroting van Maartje van Weegen of dromen over de haarimplantaten van Gerard.

Tv-programma’s zijn inmiddels geclismatiseerd, Patty bedankt! Maar laat het boek in zijn waarde. Gun mij mijn jaarlijkse pleziertje in de wachtkamer bij de tandarts. Bewaar het leesmapgehalte voor de roddelbladen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in