Bij het begrip 'waarde' gaat het over wat er in iemand omgaat of over iets waarvan het zeker is dat het waar is (feiten). Het begrip waarde wordt dan in twee betekenissen gebruikt: objectief en subjectief.  

Objectief en/of subjectief

Het valt mij op dat wij, mensen, zelf bepalen wat voor ons van waarde is en wat niet. “Het gaat om de buitenkant” of “Het gaat om de mogelijkheden”, zeggen sommigen. “Het gaat om de hoeveelheid” of “Het gaat om de persoon”,  zeggen anderen.

Maar wie bepaalt wie het bij het rechte eind heeft of niet? Wat zijn de feiten?….

Wij bepalen allemaal zelf of een ander het goed doet of niet en of iets goed is of niet. En toch zou je kunnen zeggen dat het een ultieme tijdverspilling is om dat te doen. Het is zelfs een van de redenen waarom wij ruzie met elkaar maken of oorlog met elkaar voeren.

Hebben we dit door? Niet altijd. Maar indirect wel. De gevolgen hiervan zijn dat we boos en/of verdrietig worden. En toch houden wij er niet mee op.

Wij zijn bang om de controle los te laten. Het gevoel controle over iets of iemand te hebben, geeft ons een gevoel van kracht en veiligheid. We zijn er van overtuigd dat wij op deze manier in het leven behoren te staan.Het is een menselijke trek. En ook al zien wij dat wij in werkelijkheid geen invloed op iets of iemand hoeven uit te oefenen en dat onze mening eerder iets over onszelf dan over iets of iemand anders zegt, durven wij daar niet mee op te houden….

“Iemand moet de touwtjes toch in handen nemen? Nou, ik zal het wel doen”, wordt er gedacht. Zonder dat we het soms door hebben doen we allemaal hetzelfde: wij bepalen de waarde van een persoon of een ding.

We vinden het fijn, het geeft ons een goed gevoel. We bedoelen het goed! Maar houden we dan ook wel rekening met de feiten?

En als we rekening houden met de feiten, doen we dat dan om onszelf en elkaar vooruit te helpen of …….

 

Betekenissen

Om een ‘juiste’ beoordeling van de bovenstaande tekst te kunnen maken, heb ik de betekenissen van de woorden objectief en subjectief opgezocht.

Objectief, een aanduiding van een reële en verifieerbare beschrijving van het object waarbij de menselijke factoren (voorkeur, gewoonte, affectiviteit) tot het minimum worden beperkt.

Subjectief, een aanduiding van een waarneming die samenhangt met de gedachte of de gevoelens van een individu en niet alleen wordt bepaald door de stimulus (prikkel, aansporing) '

Een objectieve waarde is bijvoorbeeld de lengte van een vrouw of man, de kleur van iemands ogen en een kledingstuk dat iemand aan heeft. Een subjectieve waarde is bijvoorbeeld wat iemand van het weer vindt en het bedrag dat iemand voor een boek bereid is te betalen.

 

Indelingen

Het begrip 'waarde' wordt ook op een andere manier door een persoon of groep ingedeeld:

instrumentele waarde (extrinsieke waarde) is de waarde dat iets heeft voor een persoon of groep om iets anders te bereiken.

inherente waarde is de waarde dat iets van zichzelf heeft voor een persoon of een groep.

intrinsieke waarde is de waarde die iets van zichzelf bezit zonder dat deze waarde daarvoor van buitenaf hoeft te worden toegekend.

Wikipedia.org en encyclo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in