Lego, iedereen in Nederland kent het. “Die steentjes” of met van die “leuke kleine poppetjes”. Of je hebt er mee gespeeld, of iemand in jouw buurt speelde ermee. Maar er zijn ook wat onbekendere doelgroepen, de volwassen verzamelaar of volwassen bouwer. In dit artikel worden feiten gegeven en mijn eigen ervaring gedeeld, want ik ben zo’n volwassen verzamelaar.
Lego
Als meubel- en speelgoedmaker bestaat lego al sinds 1916. Maar lego zoals wij het kennen bestaat sinds 1947. Ik heb het natuurlijk over de plastic stapelbare “steentjes”, waarbij steentjes tussen haakjes staat, want elke dag komen er nieuwe figuren bij, die totaal niet meer op een rechthoekig steentje lijken. De minifigs, of voluit mini figuurtjes zoals lego die ook al enkele decennia maakt, zijn hun eigen leven gaan leiden. In 2008 waren er in totaal zo’n 4miljard minifigs in omloop, waardoor het de grootste “bevolkingsgroep” ter wereld was. Samen vormen ze de fantasierijke wereld van lego, waarin geen kunstwerk te groot of klein kan zijn. De grootste uit lego gebouwde toren is meer dan 30 meter, maar er zijn ook mensen bezig met miniMOC’s. Een MOC staat voor My Own Creation, of in het Nederlands: “mijn eigen creatie”.
Legobouwers
Veel legobouwers die we onder de volwassenen zouden scharen herleven hun jeugd in deze MOC’s en maken de geweldigste bouwwerken. Van niet-bestaande creatieve technische oplossingen met honderden beweeglijke onderdelen, tot op schaal nagebouwde bekende voorwerpen/gebouwen/personen. Deze bouwers hebben in de loop der jaren een groot bestand opgebouwd van legosteentjes en zijn daarmee aan de slag gegaan om een droom werkelijkheid te laten worden, tot een punt waar ze specifieke onderdelen bestellen, die ze nodig hebben om hun droom te verwezenlijken. Deze bouwers worden gezien als oneerbiedige nerds, maar het tegendeel is waar. Ze zijn net als Van Gogh kunstenaars, alleen gebruiken ze geen verf en doek, maar een plaat met nopjes om hun driedimensionale kunstwerken op te vertonen. Professionele fotografie of video’s zijn het middel om het aan de wereld te laten zien. Flickr en Youtube zijn de galeries van de kunstenaars.
Lego verzamelaars
Veel bouwers beginnen als verzamelaar, waarmee ze langzaam hun collectie van steentjes uitbreiden. En die steentjes zijn er ontelbare. In mijn eigen collectie heb ik ongetwijfeld al meer dan 5.000 verschillende steentjes, waarbij de echte verzamelaar ook kijkt naar kleur en geprinte opdruk op de verschillende steentjes. Maar niet elke verzamelaar doet het om de stukjes. Het geheel is ook een manier om ernaar te kijken. Overigens kan de naam lego vanuit het Latijn vrij vertaald worden naar: “Ik verzamel”. Vanuit het Zweeds betekent lego “Speel goed”, van de woorden “leg godt”.
Mijn ervaring
Zelf spaar ik al jaren lego van één specifiek thema: Star Wars. Ik zal niet te diep ingaan op mijn cinefilie voor de Star Wars-reeks, maar wel die voor lego. Als legofan, begon ik met simpele lego die ieder kind in de jaren ’80 en ’90 in een opbergdoos bewaarde. Raceauto’s, brandweerauto’s, politie, piraten, noem maar op ik heb er wel lego van gehad of gespaard. Je moest als kind immers eerst aan vader en moeder vragen of je ze wel mocht kopen en of je wel genoeg geld had gespaard. De blijdschap was dan ook groot als je het geld had en dus die langverwachte treinset mocht kopen. “Is het een kadootje?”; vroeg de caissière, waarbij het antwoord standaard “Ja!” was. Als milieubewuste twintiger, neem ik, indien mogelijk -soms enorm grote dozen-, zelf mijn draagtas mee en hoeft het ook niet ingepakt te worden. Tegenwoordig kijk ik er heel anders tegenaan en ben ik me vooral bewust wat een enorm proces lego heeft moeten doorlopen voordat het is geworden wat het nu is.
De wiskunde achter de lego, de scheikunde en natuurkunde achter de lego vind ik fascinerend en ook de kunst die het compleet maakt en die ervoor zorgt dat lego niet zomaar een hobby is, maar een weldoordachte levensfilosofie. Als docent bouw ik mijn verhaal immers ook op en gebruik ik voorbeelden als lego om mijn les levendiger te maken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/LEGO
http://gizmodo.com/5070884/exclusive-the-lego-minifig-timeline