Op 11 september 2001 vond een aanslag plaats die niemand ooit zal vergeten. Twee vliegtuigen vlogen in Amerika tegen de Twin Towers op, de aanslag eiste het leven van bijna drieduizend mensen. Het wordt gezien als een van de grootste terroristische aanslagen ooit.

De aanslagen

Om kwart voor negen ’s ochtends vloog het vliegtuig American Airlines-vlucht 11 tegen de noordelijke toren van het World Trade Center in New York. Er ontstond een explosie en de toren vloog in brand. Nog geen twintig minuten later vloog United Ailines-vlucht 175 tegen de tweede toren van het World Trade Center aan. Een uur daarna stortten de torens in. Een derde vliegtuig, American Airlines-vlucht 77 vloog tegen het Pentagon in Washington D.C. en een vierde vliegtuig stortte neer.

Gevolgen

Veel mensen die zich in een van de torens van het World Trade Center bevonden, verbrandden die dag levend. Ruim tweehonderd mensen sprongen naar beneden en pleegden op die manier zelfmoord, om te ontsnappen aan de verbrandingsdood. In totaal overleden 2974 mensen de ramp. Overal in Amerika was paniek, mensen wisten niet of familieleden nog leefden. Pas veel later werd duidelijk wie de aanslag niet hadden overleefd. Een uur na de aanslag werd al het vliegverkeer in Amerika stilgelegd. Hierdoor raakten alle vliegvelden wereldwijd ontregeld. Pas drie dagen later mochten er weer vliegtuigen landen in Amerika.

Kaping

Alle vliegtuigen bleken gekaapt te zijn door zelfmoordterroristen. Uit telefoontjes van inzittenden van de vliegtuigen bleek dat ieder vliegtuig ongeveer vier of vijf kapers had. Met simpele messen hadden zij het personeel neergestoken en probeerden zij de passagiers in bedwang te houden. Deze messen waren in die tijd nog niet verboden in het vliegtuig en kwamen dus gewoon door de veiligheidscontrole heen.

Daders

De leider van de kapers was waarschijnlijk Mohammed Atta. Samen met een aantal andere kapers deed hij mee aan deze zelfmoordactie. Osama bin Laden, een van de leiders van Al Qaida werd echter verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen. Er werd een videotape gevonden waarop hij zegt dat de aanslagen beter gelukt waren dan hij had gehoopt.

De Verenigde Staten zagen de aanslagen als een directe oorlogsverklaring. Daarom gingen zij hierna actief de strijd aan met het terrorisme. Tien jaar na de aanslagen, op 2 mei 2011 kreeg Amerika Osama bin Laden dan eindelijk te pakken. Hij werd in een vuurgevecht met militairen gedood.

Complotten

Na 11 september ontstonden verschillende complottheorieën over de ramp. Zo dachten sommige Amerikanen dat hun eigen president George Bush het brein was achter de terroristische aanslag. Anderen vonden dat te extreem, maar dachten wel dat de regering de ramp misschien had kunnen voorkomen. Van te voren werd namelijk gewaarschuwd voor een aanslag, maar de regering deed hier niks mee.

In een videoboodschap eiste Osama bin Laden de aanslagen op, maar niet iedereen geloofde dat de echte Bin Laden op de video te zien was. De kwaliteit van het filmpje was slecht en de man die op het beeld te zien was droeg een gouden ring, wat binnen de islam verboden is voor mannen. Daarbij schreef hij rechts, terwijl de echte Bin Laden linkshandig zou zijn. 

Toch zijn er geen harde bewijzen te vinden voor deze theorieën. Volgens Popular Mechanics zijn ze zelfs overtuigend ontkracht. De aanhangers die zich verzameld hebben onder de naam '9/11 Truth Movement' blijven echter achter hun complottheorieën staan. 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslagen_op_11_september_2001

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in