Om het doel van 75 procent gerycycled afval in Nederland te behalen, moet er gezocht worden naar creatieve manieren om mensen te stimuleren afval in te zamelen. Afval loont betaalt nu mensen voor de kilo's afval die zij inzamelen. Dit geld kunnen zij zelf houden of doneren aan de voedselbank, een lokale sportclub of de kerk.
Meer mensen in Nederland zijn gedwongen om creatieve manieren te vinden om aan hun inkomsten te komen. Enno Thedinga is er een van. Hij verzamelt sinds kort in zijn gemeente afval dat niet in de afvalbak terecht is gekomen die hij vervolgens inlevert bij een filiaal van initiatiefnemer Afval loont. Hij krijgt voor het afval direct geld gestort op zijn rekening. ‘In vier maanden heb ik al 60 euro gespaart’ zegt hij trots.
Inzamelen per kilo
Afvalverwerkingsbedrijven hebben geen budget om medewerkers te laten zoeken naar afval maar halen het alleen op als mensen het zelf aanbieden. Enno verzamelt het afval bijvoorbeeld bij sportclubs waar jongeren vaak afval in de struiken gooien. Daarna rijdt hij naar de tennisclub om daar afval uit de bosjes te halen. Met het afval rijdt hij naar het filiaal van Afval loont waar hij een pasje van heeft. Hij levert het afval in, scant het pasje en vervolgens ontvangt hij een mail waarop staat hoeveel geld er bijgeschreven gaat worden. Per kilo ontvangt de verzamelaar 4 tot 15 eurocent.
Zegeltjescultuur
Het inzamelen van afval door burgers is een proef en kan al in meerdere gemeenten in Nederland. Het idee bestaat al vier jaar en steeds meer gemeenten meldden zich aan. Volgens initiatiefnemer Afval loont past de proef perfect in het Nederlandse spaargedrag. ‘We sparen al zegeltjes, punten et cetera om geld te verdienen, waarom geen afval?’.
Succes stopgezet door politiek
De proef liep ook rond Rotterdam waar in diverse gemeenten waaronder Hoogvliet 12 duizend inwoners in vier jaar tijd ruim 4,4 miljoen kilo afval. Het afval bestaande uit karton, plastic, verpakkingen en zelfs elektrische apparaten leverde de bewoners 375 duizend euro op. Helaas werd de proef hier stopgezet doordat de politiek moeilijk ging doen.
Geld doneren
Deelnemers die afval ophalen kunnen hun geld ook doneren aan de voedselbank, die in Nederland steeds meer mensen van voedsel en kleding moet voorzien. Dat loopt volgens de voedselbank erg goed. Binnen vier maanden was er al 1000 euro binnen, wat normaal de helft is van de jaarlijkse donaties. Naast de voedselbank kunnen deelnemers het geld ook over laten maken naar de lokale sportclub, een school in de buurt of de kerk. Sportclubs motiveren hun leden dan ook vooral om het afval te verzamelen voor de club zodat er meer geld vrij komt voor nieuwe sporttenues, nieuw sport materiaal of extra begeleiding.
Milieu
Afval inzamelaars helpen niet alleen de lokale clubs, scholen of voedselbank maar geven ook de natuur een helpende hand met het inzamelen. Afval is een groot probleem voor het milieu, aangezien veel materialen lastig afbreekbaar zijn. Een plastic flesje kan zelfs wel 50 jaar blijven liggen.
Recycling
Afval loont heeft aangegeven dat een gemiddeld gezin tot 40 euro per jaar kan verdienen met het inzamelen van afval. Volgens Afval loont is het inzamelen van afval door gezinnen de enige manier dat de doelstelling van recycling wordt behaald. Op dit moment recyclen we nog maar de helft van ons afval en dat percentage moet in de toekomst richting de 75 procent.
Waarde
Het initiatief lijkt het meest aan te slaan bij flatbewoners en jongeren. Zij hebben immers vaak het minst te besteden en kunnen op deze manier wat bijverdienen. Doordat mensen geld krijgen voor het afval dat zij inzamelen, zien ze ineens de waarde in van afval. De filialen van Afval loont krijgen overigens een kleine bijdrage van de gemeente om de filialen te laten draaien.
http://www.volkskrant.nl/economie/afval-sparen-voor-voedselbank~a4115717/