Constantijn de Grote is bekend geworden als de romeinse keizer die een einde maakte aan de christenvervolgingen. Wie was deze keizer en wat is zijn erfenis? Wat heeft hij bijgedragen aan het christendom?

Constantijns leven

Flavius Valerius Aurelius Constantinus, beter bekend als Constantijn I de Grote, werd geboren op 27 februari omstreeks 280 na Chr. Hij was de zoon van een Romeinse officier en zijn moeder Helena. Zijn vader werd gepromoveerd tot senior-keizer van de westelijke provincies van het Romeinse Rijk. In die tijd had het rijk vier keizers, twee senior-keizers en twee junior-keizers. Constantijn vocht samen met zijn vader in Gallia (huidig Frankrijk). Nadat zijn vader stierf aan een ziekte, riepen de soldaten Constantijn uit tot keizer in het jaar 306 na Chr. Constantijn heeft veel veldslagen geleverd in Gallia om de Rijngrens te bewaken. In Rome had een zekere Maxentius de macht gegrepen en was tot keizer uitgeroepen. Constantijn viel in 312 na Chr. Italië binnen om Maxentius te verdrijven. Op 28 oktober 312 vond de beslissende slag plaats bij de Milvische brug. Beroemd is geworden de uitspraak van Constantijn dat hij de overwinning aan de God van de christenen te danken had.

Samen met Valerius Licinianus Licinius (ca. 265 – 325) was Constantijn nu keizer. Licinius provoceerde Constantijn door christenen te vervolgen. Constantijn versloeg in een aantal slagen Licinius in 324 na Chr. Na de definitieve nederlaag van Licinius was Constantijn nu alleenheerser, de enige keizer van het gehele Romeinse Rijk. Minder dan twee maanden na zijn overwinning op Licinius begon Constantijn aan de bouw van een nieuwe stad, waarvan in 329 na Chr. de muren al klaar waren. Het moest een nieuw Rome worden en werd de nieuwe hoofdstad, Constantinopel (huidig Istanbul). Dit 'nieuwe Rome' deed aan zijn voorganger denken: de stad lag op zeven heuvels, en kreeg van Constantijn een eigen senaat (vol met medestanders), en christelijke kerken die in hun pracht met Rome moesten kunnen wedijveren. In 337 na Chr. stierf Constantijn na een kort ziektebed.

Constantijn en het Christendom

Constantijn schreef in 312 na de slag bij de Milvische brug de overwinning toe aan de God van de christenen. Bronnen stellen dan ook dat toen Constantijns bekering heeft plaatsgevonden. Sommigen schrijvers beschouwen die bekering trouwens als een politiek berekenende daad. In februari 313 had Constantijn samen met Licinius het Edict van Milaan uitgevaardigd. Dit Edict garandeerde godsdienstvrijheid en maakte een einde aan de christenvervolgingen.

In 321 stelde Constantijn de zondag in als de rustdag voor het gehele rijk. In 325 riep Constantijn het eerste Concilie van Nicea bijeen. Onder zijn voorzitterschap kwamen meer dan driehonderd bisschoppen bijeen om een einde te maken aan een christelijk schisma. In deze concilie is onder andere de geloofsbelijdenis van Nicea opgesteld en aangenomen. Hierin staat dat Jezus Christus ook waarlijk God is. Verder stichtte Constantijn veel kerken en basilicae. Belangrijke kerken zijn de Hagia Sophia en de Kerk van de Heilige Apostelen. In april 337, kort voor zijn dood op 22 mei, liet Constantijn zich dopen.

De erfenis van Constantijn

Als Romeinse keizer heeft Constantijn een uitgebreide erfenis. Allereerst het Edict van Milaan, dat zorgde voor een bloei van het Christendom in het Romeinse rijk. Verder heeft Constantijn de wereld een prachtige stad nagelaten: Constantinopel. Deze stad heeft prachtige kerken, waaronder de Hagia Sophia en de Kerk van de Heilige Apostelen. In deze laatste kerk is ook de sarcofaag van Constantijn geplaatst. Constantijn wordt soms wel de dertiende apostel genoemd. Constantijns keuze voor het christendom is geweldig gebleken voor zijn postume imago. Er is naast Constantijn maar één keizer die de bijnaam 'de Grote' heeft gekregen. Saillant detail is dat Constantijn na zijn dood vergoddelijkt werd. Het Byzantijnse Rijk beschouwde Constantijn als haar stichter en ook het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie rekende hem onder de eerbiedwaardige figuren uit zijn geschiedenis. De meeste oosterse christelijke kerken beschouwen Constantijn als een heilige.

www.wikipedia.nl/Constantijn_de_Grote

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in