Kerst. Ieder jaar verheugen we ons weer op de kerstdagen. Gezellig samen met de familie, heerlijk eten en drinken. Maar is dit wel zo geweldig als we ons elke keer weer voorhouden?

Kriebels!

Heerlijk. Na de lentekriebels komt de zomer en na de zomer komt de teleurstelling. Het is weer tijd om die dikke jas uit de kast te plukken en te zorgen voor warme kleding. Vergeet ook niet de handschoenen en de sjaal. Maar dan stiekem komen de kriebels weer opzetten. Niet van de lente, nee, van iets heel anders. Iets warms, iets gezelligs, iets heerlijks! Inderdaad de tijd van de kerst is weer aangebroken.

Direct na (of stiekem al voordat) onze Sint Nicolaas weer terug naar Spanje is vertrokken, verdwijnen de pepernoten en neemt de kerstboom zijn plek in. Door het hele land zijn er steeds meer lichtjes, rendieren, kerstmannen en nog meer versieringen te zien. Mensen zijn vrolijker, gunnen elkaar meer en hebben eindelijk weer dat warme gevoel van binnen.

Eindelijk Kerst

Na het wachten tot eindelijk dé kerstdagen zijn aangebroken komt iedereen bij elkaar. Mensen die elkaar al een tijdje niet hebben gezien kunnen uren bijkletsen. De kinderen kunnen lekker met zijn allen samen spelen. De ene na de andere grap, verhaal of opmerking wordt verteld. Misschien liggen er zelfs nog wel cadeautjes onder de kerstboom. En dit allemaal onder het genot van een heerlijk hapje en drankje.

Is Kerst zo leuk als wij denken?

Maar is dit allemaal wel zo gezellig zoals wij denken? Waar gaat kerst eigenlijk nog over? Waarom vieren mensen dit? Om de geboorte te vieren van Jezus? Of om lekker te eten en cadeautjes te krijgen? Is kerst nog wel de kerst zoals het bedoeld is? En is kerst wel zo leuk als wij denken?

De waarheid van Kerst

De moeder van het kleutertje dat boos wordt omdat zijn oom hem nog een kerstkoekje geeft terwijl dat niet mocht. Waardoor zijn vrouw chagerijnig wegloopt en oma het probeert te sussen. Of dat iedereen na een tijd over zijn buik wrijft omdat die ene speklap toch nog zo lekker leek. 's Ochtends wakker worden met knallende hoofdpijn omdat je niet kon kiezen tussen die lekkere wijn, die heerlijke coctail en de champagne. Dan ben ik nog niet eens begonnen over die extra kilo's waar wij zo geweldig blij mee zijn in het nieuwe jaar. Waardoor we met zijn allen beloven dat we volgende week echt zullen beginnen met diëten. Laat staan die berg afwas die er na het feest staat te wachten. Waar natuurlijk niemand zin in heeft want de één is chagerijnig, de ander heeft buikpijn en weer een ander ligt op de bank met een bonkend hoofd.

Waarom we toch elk jaar ons er weer op verheugen

Dus wat is kerst nu eigenlijk? Gezelligheid en een leuke tijd? Maar waarom zijn we dan zo blij wanneer die tijd weer voorbij is? Omdat uiteindelijk de kleuter blij is met zijn koekje. Zijn oom excuses aanbiedt aan zijn moeder die allang niet meer boos is als ze kijkt naar dat mondje vol koek. Omdat de buikpijn wel weer over gaat en je mensen stoere verhalen kunt vertellen over de vreselijke kater die je had omdat je zo belachelijk veel had gedronken.

Conclusie

Hoeveel je eet of drinkt of boos bent met kerst, na de tijd zal je iedereen gedag kussen en op de weg naar huis alweer zin hebben in het heerlijke warme gevoel van volgend jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in