Ook al is de evolutietheorie van Darwin welbekend, het is toch interessant om hem weer even op te halen. Lees hier over de oorsprong, de inhoud en het nut ervan.

De Theorie

In 1859 schreef Darwin ‘The origin of species’ omtrent de strijd tussen organismen om te bestaan, over hun aanpassingen aan de omgeving en over de variatie tussen individuen. De best aangepaste organismen bleken volgens Darwin de meeste kans op overleving te hebben. Variatie en overleven leidden volgens Darwin dan ook samen met voortplanten en erfelijkheid tot de juiste aanpassing aan de omgeving.

Geno- en fenotype

Organismen passen zich op verschillende manieren aan op hun omgeving. De totale genetische informatie die een individu van zijn ouders meekrijgt heet het genotype. Maar dan is er ook nog het fenotype, oftewel het uiterlijk dat een organisme na verloop aanneemt naar aanleiding van zijn of haar omgeving. Evolutie vindt plaats op het eerste niveau, dus op dat van het genotype. Eisen vanuit de omgeving werken echter juist in op het fenotype.

Natuurlijke selectie

Geëvolueerd gedrag bevat uiteindelijk strategieën die samen een doel dienen. Dit hangt ook weer samen met de zogenaamde natuurlijke selectie, oftewel: de strategieën hebben een functie die evolutionair voordeel oplevert voor het organisme. Dat voordeel is gericht op overleven of op voortplanten, want dat is tenslotte van belang. Hierbij kun je bovendien spreken van proximate mechanismen (dat is hoe we ons gedragen) die bestaan naar aanleiding van ultimaat belang (wat verklaart waarom we ons zo gedragen).

Verwantschap

Het is overigens evolutionair gezien niet alleen voordelig als je zelf overleeft en dat je jezelf voortplant, maar het heeft ook nut als anderen dat doen. Daarom heeft het ook zin om je verwanten te helpen met overleven en voortplanten. Families zijn niet voor niets hecht: men helpt graag mensen met dezelfde genen en achtergrond, om net als zijzelf ‘verder te komen’. Hierbij is het wel apart om te vermelden dat een verliefd stel, dat geen genen met elkaar deelt, elkaar toch graag helpt in de overleving en voortplanting. 

Cursus 'Seks en de evolutie' van de Open Universiteit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in