Ieder jaar op 5 december vieren miljoenen mensen in Nederland Sinterklaasavond. Ouders haasten zich van winkel naar winkel om de laatste pakjes te kopen, zwartepieten laten zich schminken en er worden liedjes gezongen onder de schoorsteen. Dit allemaal om de kinderen zo lang mogelijk in de goedheiligman te laten geloven. Maar waar komt deze oude traditie eigenlijk vandaan?
De bisschop van Myra
Ons Sinterklaasverhaal komt van Sint Nicolaas, de bisschop van het Turkse plaatsje Myra. Hij leefde van 280 na Chr. tot 342 na Chr. De bisschop van Myra stond bekend om zijn gulheid. Zo is er het verhaal over een arme man met drie dochters. In die tijd moest er een grote bruidsschat betaald worden aan de toekomstige echtgenoot van een vrouw. Omdat de vader van de meisjes dit niet kon betalen zouden ze als slaven verkocht moeten worden. Maar op een nacht gooide Sint Nicolaas drie zakken met goud via de schoorsteen naar beneden. Ze belandden in de schoenen die voor de openhaard stonden te drogen. De volgende ochtend vond de man de drie zakken goud, hij had nu genoeg geld om de bruidsschat voor zijn dochters te betalen. Er zijn ook andere verhalen over de heldendaden van Sint Nicolaas. Zo zou hij de mensen van een hongersdood gered hebben en scheepvaarders beschermd hebben tegen een storm.
De dood van Sinterklaas
Op 6 december 342 stierf Sint Nicolaas. Na zijn dood werd hij heilig verklaard door de kerk. Het is een oud gebruik om de dag voor de dood van een heilige te vieren. Daarom vieren wij nu op 5 december Sinterklaas. Het is dus niet waar dat Sinterklaas dan jarig is.
Sint Nicolaas werd begraven in Myra. Omdat Myra werd aangevallen haalden zeelui uit de Italiaanse stad Bari de beenderen van de bisschop weg en kreeg hij een nieuw graf in Bari. Daar werd een grote kathedraal voor hem gebouwd. Zijn overblijfselen liggen hier nog steeds. Ook kan het graf van ‘Sinterklaas’ nog steeds in Myra bezocht worden.
Sinterklaas traditie
Maar waarom zeggen we nu dan dat Sinterklaas uit Spanje komt? Daar is een aantal theorieën voor. Ten eerste was Bari, waar hij nu begraven ligt, lange tijd in handen van de Spanjaarden. Ook wordt er gezegd dat dit komt door het contact met de Spaanse scheepvaarders in de 17eeeuw. Sint Nicolaas was namelijk de beschermer van de scheepvaarders.
De traditie van het pepernoten strooien zou komen door het verhaal over de drie zakken goud die de kamer in gestrooid werden. Door dit verhaal zetten kinderen ook hun schoen bij de schoorsteen neer. Maar ook de zak van Sinterklaas op 5 december is afgeleid van het verhaal met de zakken met goud.