Maar weinig mensen weten van het brede scala aan producten en cadeaus waaraan Fair Trade tegenwoordig zijn waarmerk heeft gegeven. Wat nog niet eens zo heel lang geleden is begonnen, is in een mum van tijd uitgegroeid tot wat het nu is: een internationale, maatschappelijk en ecologisch verantwoorde manier van winkelen en zakendoen. 

Als direct gevolg van de groeiende vraag naar Fair Trade-producten doen steeds meer producenten en handelaren hun best om ook aan boord te komen. Ze brengen nieuwe producten mee die veel kopers, waaronder uzelf, wel eens zouden kunnen verrassen. Niet alleen in termen van diversiteit maar ook  van kwaliteit.

Semilla sieraden en draagobjecten

Semilla is een bedrijf gevestigd in de buurt van Seattle, Washington. Het is gespecialiseerd in de import van prachtige sieraden en ‘draagbare’ kunstobjecten uit Zuid-Amerika, in een stijl die hedendaagse concepten vermengt met inheemse ontwerpen, en die je echt moet hebben gezien om ze naar waarde te kunnen schatten.

Bovendien is elk sieraad vervaardigd uit recycleerbare materialen. Met behulp van exotisch, niet uit het regenwoud afkomstig hout, schelpen, bewerkte en gepolijste steen en prachtige gekleurde zaden worden spectaculaire stukken gecreëerd. De ambachtelijkheid die uit elk afzonderlijk stuk spreekt is van het hoogste kaliber, en bovendien is alles heel betaalbaar.

Andy Warhol zou dit hebben goedgekeurd

Grote boodschappentassen en rugzakken volledig gemaakt van  gebruikte rijstzakken zijn ook een sensatie. Nee, ze zijn niet geverfd, en aan dit verbazend duurzame weefsel is ook achteraf geen ontwerper te pas gekomen. De reden daarvoor is simpel:weg dat  de rijstproducenten die de zakken hebben gemaakt ze zelf  rijkelijk hebben versierd met fantastische kleuren en tekeningen die sterk aan het werk van Andy Warhol doen denken.

Helder oplichtend groen en roze, bespat met beelden die zich alleen laten omschrijven als ‘hedendaagse art nouveau’. Deze grote en ruime tassen en rugzakken zouden gewoon niet dezelfde uitstraling hebben als ze van confectiemateriaal waren gemaakt. Een dan te bedenken dat die rijstzakken al ik weet niet hoeveel jaar gewoon op de stortplaats belandden.

Fair Trade prentbriefkaaren van gerecycled papier

Ook de gewaarmerkte Fair Trade prentbriefkaarten zijn weer een verrassing: een enorme selectie kaarten en kantoorartikelen voor zo ongeveer elke gelegenheid. Omdat het gewaarmerkte Fair Trade-producten zijn, zijn ze natuurlijk van 100% gerecyled papier en het milieu heeft niets te lijden het recycle- en vervaardigingsproces. Deze kaarten zijn ook een prima manier om de mensen aan wie je ze stuurt met Fair Trade te laten kennismaken. 

Mama Ursula’s kookkunst is fantastisch, en haar ceinturen zijn dat ook

Als je nog nooit van de ceinturen van Mama Ursula hebt gehoord, dan is daar een goede reden voor. Mama Urusla bestaat namelijk echt, het is niet zomaar een kledingmerk. Mama Ursula begon haar loopbaan met een klein kraampje met traditioneel eten op een markt in Peru. Het waren lange dagen en opbrengen deed het naar westerse begrippen ook niet veel. 

Voordeel was dat ze de plaatselijke Zuid-Amerikaanse etenswaar die niet was verkocht elke dag mee naar huis kon nemen om haar uitgebreide familie in het dorp waar ze woonde te eten kon geven. Toch wilde ze meer. Ze wilde bijvoorbeeld dat ze rijk genoeg was om haar kinderen, neefjes en nichtjes elke dag naar school kon sturen en zo eindelijk de cyclus van armoede waarin ze was geboren kon doorbreken. Ze begon dus unieke, felgekleurde en geweven ceinturen van hennepvezel te ontwerpen en te maken – de rest is geschiedenis.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in