In Nederland zijn er ongeveer 250 verschillende producten met een Max Havelaar keurmerk. In de winkels zijn deze producten makkelijk te herkennen door het speciale symbool. Maar wat houdt dat keurmerk nou precies in?

Vaak wordt er gedacht dat Max Havelaar zelf producten verkoopt. Het is echter geen merk van producten, het is een keurmerk. Wanneer het Max Havelaar symbool op een product staat dan wil dit zeggen dat het product onder eerlijke omstandigheden gemaakt is.

Ontstaan

Het Max Havelaar keurmerk is ontstaan in 1988. Toen werd het duidelijk dat veel boeren liever een eerlijke prijs voor hun producten krijgen dan dat ze moeten leven van ontwikkelingshulp. Het eerste product met een Max Havelaar keurmerk was een pak koffie. Inmiddels heeft niet alleen Nederland het Max Havelaar keurmerk, het is nu ingevoerd in meer dan twintig landen. Ook wordt dit keurmerk niet meer alleen voor koffie gebruikt, maar voor verschillende producten zoals bananen, thee, maar ook hagelslag en chocola.

Het keurmerk

Het Max Havelaar keurmerk wordt gegeven aan producten die op een eerlijke manier worden gemaakt. Hierbij krijgen de boeren die de grondstoffen verbouwen een eerlijke prijs voor hun product. Dat betekent dat het product waarschijnlijk iets duurder is dan andere producten in de winkel, maar je hebt als consument wel de zekerheid dat het op een eerlijke manier is geproduceerd. Producten met een Max Havelaar keurmerk moeten aan verschillende eisen voldoen. Dit zijn eisen op sociaal gebied maar ook op het milieugebied.

Voordelen voor de boeren

Max Havelaar geeft de boeren een paar zekerheden. Zo gaat de prijs van de producten wel mee met de marktprijs, maar is er ook een minimale prijs. Wanneer de producten zo goedkoop worden dat ze niet meer voor zo weinig geld gemaakt kunnen worden, wordt de minimumprijs ingevoerd. Ook komt er een ontwikkelingspremie bij de gewone prijs, waar investeringen van gedaan kunnen worden. In het begin van de oogst kunnen boeren alvast 60 procent van de verkoopprijs krijgen, zodat ze op tijd iedereen kunnen uitbetalen. Ook wordt er gestreefd naar lange handelsrelaties, zodat de boeren zekerheid hebben.

www.maxhavelaar.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in