Het Model European Parliament, kortweg MEP, is een simulatie en een rollenspel over het Europees Parlement. De intentie is om jongeren actief bij de Europese politiek te betrekken, en ze te confronteren met Europese vraagstukken. Zo gaan de jongeren onder andere als echte Europarlementariërs debatteren over opgestelde resoluties. En behandelen ze actuele vraagstukken.

Ruim 2000 leerlingen doen jaarlijks mee aan de MEP conferentie, deze leerlingen worden op een leuke manier blootgesteld aan Europese vraagstukken. Door goede voorbereiding en verdieping in de onderwerpen, zijn de leerlingen in staat een geschikte oplossing voor het vraagstuk te vinden. De sfeer is heel formeel, maar er is ook sprake van heel veel gezelligheid. 

De conferenties

Het MEP telt verschillende conferenties, elke conferentie is net een beetje anders dan de vorige. En hoe verder je komt hoe uitdagender en interessanter het wordt.

Provinciaal

De provinciale conferentie, hieraan doen de scholen mee. Elke school stuurt een delegatie met leerlingen. Elke leerling uit de betreffende delegatie is geplaatst in een commissie. Dus een delegatie van een school bestaat uit commissieleden die ieder een ander vraagstuk hebben. Dat betekent dus ook dat elke commissie uit verschillende scholen bestaat. De provinciale ronde is verdeeld in drie dagen. De eerste dag is bedoeld om de commissieleden met elkaar kennis te laten maken, er wordt dan ook een activiteit georganiseerd om het groepsgevoel te versterken. De tweede dag wordt geheel in beslag genomen door de commissievergadering, hierbij is het de bedoeling een resolutie op te stellen voor het vraagstuk. Samen met de andere commissieleden wordt er gestemd over wat in de resolutie wordt verwerkt. Dit onder toezicht en bezielende leiding van een commissievoorzitter. De derde dag is de plenaire vergadering, hierbij gaan de parlementariërs debatteren over de resoluties. Er wordt gespeecht en amendementen kunnen worden ingediend. Er wordt gestemd door het parlement of de resoluties worden aangenomen. Per delegatie mag één persoon door naar de nationale ronden, de jury geeft punten in de plenaire vergadering en de commissievoorzitters geven punten in de commissievergadering. Degene met de meeste punten van de delegatie gaat dan door.

Nationaal

De nationale conferentie, hieraan doen de provincies mee. Elke provincie stuurt de delegatie met de leerlingen die zijn verkozen bij de provinciale ronden. Elke leerling wordt wederom in een commissie geplaatst, met een ander Europees vraagstuk. Maar nu moet een land vertegenwoordigt worden, elke provincie krijgt een land toegewezen. Het is dus de intentie om vanuit de belangen van dat land te handelen tijdens de commissie en plenaire vergadering. Elke commissie werkt de eerste dag weer aan het opbouwen van een sterk groepsgevoel. De tweede en de derde dag zijn provinciehuizen en stadhuizen beschikbaar voor de commissies, zodat de vergaderingen in alle rust kunnen verlopen. Op de vierde dag gaan alle commissies naar Den Haag om daar de officiële opening bij te wonen. Ook zullen die dag delegatievergaderingen plaatsvinden. De laatste twee dagen worden in beslag genomen door de plenaire vergadering. Per delegatie mag er één persoon door naar de internationale ronden. De commissievoorzitters zullen verslag uitbrengen aan de delegatiebegeleiders die dan uiteindelijk beoordelen wie er door mag naar de internationale ronden.

Internationaal

De internationale conferentie, hieraan doen alle EU lidstaten en enkele kandidaat-lidstaten mee. Deze conferentie wordt gehouden in een gastland, dat is dan een lidstaat of kandidaat-lidstaat van de EU. Er wordt dan ruim aandacht besteedt aan de cultuur van het gastland. Ook hier gaat het om het groepsgevoel opbouwen en het vertegenwoordigen van een commissie. Het enige grote verschil is dat deze conferentie in het Engels wordt gehouden, wat natuurlijk ook een stukje uitdaging met zich meebrengt. Hierna is er geen conferentie meer, dit is de eindhalte van deelname aan het MEP, tenminste als je de voorgaande rondes doorkomt.

De toegevoegde waarde

Het MEP draagt bij aan de kennis over de EU. Door de omgang met de Europese kwesties is er veel te leren over hoe de EU functioneert. Het laat zien hoe er beslissingen worden genomen die een gulden middenweg vormen, want verschillende culturen met verschillende belangen moeten het met elkaar eens zien te worden. Het MEP is dan ook een uitgelezen kans om aan levende lijve te ondervinden hoe de politiek in elkaar steekt en functioneert. Ook leren de deelnemers heel veel andere jongeren kennen die dezelfde interesses hebben, van samen dineren en uitgaan is dan ook altijd sprake. En hoe verder je als deelnemer komt, hoe meer ervaring je krijgt. Ook voor Europa zelf is het belangrijk dat jongeren zich hiermee bezig houden, want die kunnen zich later bezighouden met de EU. Want hoe beter de EU is georganiseerd, hoe steviger de EU op haar poten staat.

http://www.mepnederland.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in