Ieder jaar vieren we op vier oktober internationaal dierendag. Op deze dag verwennen wij onze huisdieren en proberen we extra aandacht te geven aan alle andere dieren. Er worden op zo'n dag veel activiteiten georganiseerd (vooral voor kinderen). Met huisdierenkeuringen en open asieldagen proberen we met z'n allen goed voor onze dieren te zijn.

Franciscus van Assisi

De in 1182 geboren Giovanni Battista Bernardone was een kind van een rijke lakenkoopman. Hij had een gelukkige jeugd en een grote liefde voor de natuur en de dieren. Na een veldslag in zijn woonplaats Assisi werd hij gevangengenomen. Hij kwam na ongeveer een jaar vrij maar was daarop lang en ernstig ziek. Nadat hij langzaam herstelde trok hij zich het lot van de melaatsen en de zwervers aan en bekeerde zich tot de kerk. Hij leefde in armoede, bedelde zijn eten bij elkaar en deelde dit met zijn lotgenoten.

In 1208 gaf de abt van het Benedictusklooster op de Monte Subasio het kerkje dat in het dal bij Assisi stond aan Giovanni. Deze kreeg het kerkje van Poriuncula in bruikleen om het tot het centrum van zijn nieuwe beweging te maken. Giovanni werd Franciscus van Assisi, de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen.

Franciscus van Assisi stierf op drie oktober 1226 op 44-jarige leeftijd.

Na zijn dood

Op vier oktober 1226 werd het lichaam van  Franciscus in een processie door de stad gevoerd naar de kerk van San Giorgio in Assisi, waar hij begraven werd. Twee jaar later werd hij heilig verklaard door paus Gregorius IX. Op verzoek van de paus werd er gestart met de bouw van de Sint Franciscusbasiliek boven op zijn graf. De dag van zijn processie (vier oktober) werd verkozen tot zijn feestdag.

Dierendag

Margeret Ford was voorzitster van de wereldvereniging voor de Dierenbescherming. Zij ontving in 1927 een brief uit Tsjechië waarin voorgesteld werd om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. De Dierenbescherming vond dit een goed idee en stelde voor om de feestdag van Franciscus van Assisi te kiezen hiervoor. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd vier oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op vier oktober 1930.

Vanaf de jaren zestig wordt er steeds meer vorm gegeven aan dierendag. De promotie van dierenrechten wordt belangrijker. Er worden activiteiten georganiseerd voor kinderen en dieren. Zo worden er huisdierenkeuringen gedaan. Op scholen worden er vogelnestjes of andere knutselwerken gemaakt. En de asielen gooien hun deuren open met een open asieldag.

Ook commercieel gezien wordt er meer gedaan. Zo spelen restaurants er bijvoorbeeld op in door speciale dierentaarten te maken. Hebben winkelcentra een tijdelijke kinderboerderij op dierendag. Vaak is er in het centrum een braderie of markt gericht op (huis)dieren.

www.wikipedia.org
http://www.meertens.knaw.nl/meertensnet/wdb.php?sel=79968

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in