Moslims gaan al meer dan duizend jaar op pelgrimstocht naar Mekka, Medina en andere steden. Wat bezoeken ze daar en waarom?
Algemeen
Wat betreft pelgrimsreizen en bedevaartstochten is het belangrijk dat we de Moslims in twee groepen delen: de Sjiieten en de Soennieten. Zij verschillen namelijk van mening over onder andere wie de opvolger was van Mohammed. Voor de Soennieten is daarom Medina een belangrijkere bedevaartsoord dan voor de Sjiieten. Sjiieten en Soennieten beschouwen wel beiden Mekka als de belangrijkste stad. Voor beide groeperingen is de Hadj, de tocht naar Mekka, verplicht als een van de vijf zuilen. Hieronder staan in volgorde de belangrijkste bedevaartsoorden voor moslims.
Mekka
Het belangrijkste bedevaartsoord voor een moslim is Mekka in Saoedi-Arabië. Een moslim heeft vijf zuilen in zijn leven waar hij zich aan moet houden. De Hadj is ook een zuil en is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims. Wel moet hierbij gezegd worden dat men over voldoende geld moet beschikken. Arme moslims zijn niet verplicht dit te doen en tevens kan men voor een ziek familielid op bedevaart gaan.
Wanneer men de Hadj ondergaat moet men voordat Mekka wordt betreden zichzelf reinigen. Hier worden ook witte klederen uitgedeeld zodat er geen onderscheid is tussen arm en rijk. Een moslim loopt dan zevenmaal rond de Ka'aba (het huis van God). Na een overnachting gaat men naar de vlakte van Arafat om tot bezinning te komen. Als men tot bezinning is gekomen verzamelt iedere moslim 49 steentjes, om de duivel te stenigen. Het Offerfeest is het einde van de pelgrimstocht. Dit wordt niet alleen in Mekka, maar wereldwijd door moslims gevierd. Voor moslims is de tocht naar Mekka een belangrijke plicht in hun leven. Rond de Ka'aba is het dan ook ontzettend druk. De drukte heeft vanaf 1985 tot nu zeker aan drieduizend mensen het leven gekost. Veel mensen zijn vertrapt en verdrukt in de menigte.
Medina
Medina is voor Soennieten een belangrijke stad om naar toe te gaan. De profeet Mohammed ligt hier begraven. Verder ligt Aboe Bakr hier begraven, volgens Soennieten de eerste kalief. Sjiieten onderschrijven dit echter niet, en zijn daardoor minder vaak in Medina te vinden. In Medina is een ontzagwekkend grote moskee te vinden. De Moskee van de profeet, zoals hij heet, is de begraafplaats van Mohammed. Binnen de omheining van de moskee is plaats voor meer dan 600.000 gelovigen! Tijdens de Hadj is er zelfs ruimte voor een miljoen gelovigen. Speciaal voor de Hadj wordt extra ruimte gecreeërd voor de grote toestroom van gelovigen. Verder telt de moskee tien minaretten en is de tweede grootste moskee ter wereld. Er gaat een legende dat pelgrims die in de kleine ruimte bij Mohammeds graf bidden, nooit teleurgesteld zullen worden in hun gebed.
Jeruzalem
Misschien lijkt dit een vreemde plaats als bedevaartsoord voor moslims. Toch is Jeruzalem nummer drie van belangrijkste bedevaartsoorden voor moslims. Een belangrijke plek is de Rotskoepel. Dit is in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, geen moskee maar een gedenkplaats. Voor niet-moslims is de Rotskoepel sinds 1970 verboden toegang. Een andere belangrijke plek is de Al-Aqsamoskee. Deze moskee is de grootste in Jeruzalem en staat vlak bij de Rotskoepel. Deze tempel is al meer dan 2500 jaar oud. Het is een plek waar om wordt getwist, aangezien er een aannemelijke kans is dat de resten van de tempel van Salomo hieronder verborgen zouden liggen. Jeruzalem is een echte trekpleiser voor pelgrims. Niet alleen moslims, maar ook veel christelijke pelgrims reizen naar Jeruzalem toe.
Damascus
Een minder belangrijk bedevaartsoord is de stad Damascus, gelegen in Syrië. Damascus is een van de oudste steden ter wereld. Een belangrijke bezienswaardigheid voor zowel niet-moslims als moslims is de Grote moskee van Damascus. Deze moskee, ook wel omajjadenmoskee genoemd, zou onder meer het hoofd van Johannes de Doper hebben bewaard. Dit is tevens de eerste moskee ooit die door een paus is bezocht. In 2000 bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan de moskee.
www.wikipedia.com