Enkele jaren geleden werkte ik als belangenbehartiger voor daklozen en verslaafden. Als lobbyist ervaar je de gemeentepolitiek in een middelgrote stad vol verwondering. Je handen gaan er van jeuken, daar je ziet hoe relatief laag soms het niveau is van de kennis van onze gemeentevertegenwoordigers. Ik wilde zelf de politiek in. Na 7 jaar wachten en rondsnuffelen bij VVD en PVDA, werd ik in mei 2010 beeidigd als commissielid Zorg en Welzijn voor de een lokale partij. Pro Arnhem.

Het leven in de gemeentelijke politiek is leuk. Voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was ik van plan om op een lokale partij te stemmen. In Arnhem gebeurt veel. Het is een middelgrote bruisende stad. men gaat zich er echter wel te buiten aan grootstedelijke bouwprojecten die financieel altijd weer uit de hand lopen. Een megastation, waarvan de bouw 7 jaar heeft stilgelegen, was het schaamrode hoofd van de stad geworden. Daarnaast moest Arnhem een nieuwe haven krijgen wat geen enkele Arnhemmer wilde, maar een paar politieke partijen wel. Geld leek geen rol te spelen bij alle projecten, maar het geld was er ook niet. Zo schept de politiek zijn eigen problemen om er vervolgens jaren mee bezig te zijn om het weer op te lossen. Geen wonder dat de burger gaat denken dat 'ze toch niet naar ons luisteren' en moe wordt van de politiek. Er waren een paar partijen in Arnhem die ingingen tegen dit megalomane gedrag; de SP en Pro Arnhem.

Het is geen wonder dat de SP, in tegenstelling tot het landelijke beeld, gegroeid is en in het Arnhemse college is beland. Pro Arnhem heeft een minder duidelijk image. Door de titel denkt men vaak aan een rechtse, behoudende partij. In werkelijkheid is het een mooie club mensen die landelijk stemmen op Groen Links, partij voor de Dieren, mens en Spirit, de VVD of de PVDA. Plaastelijk wordt de partijpolitiek overstegen en wordt gewerkt aan beleid waar alle Arnhemmers plezier aan kunnen beleven.

Door mijn werk in het Arnhemse welzijnswereldje had ik enige bekendheid en raakte ik ook bekend bij Pro Arnhem. Door hen werd ik gevraagd om commissielid te worden in de gemeenteraad voor Zorg en Welzijn. Het is een genot om met kennis van zaken in vergaderingen en achter de schermen een bijdrage te leveren aan een cliëntgerichte, transparante zorg in mijn eigen stad. Dit doe ik bij voorkeur niet van achter de computer, maar in gesprek met mensen die met Zorg en Welzijnsinstellingen te maken hebben;  cliënten en medewerkers.

Ik kan het iedereen aanraden die kennis en durf heeft. Ga bezig met de politiek in je eigen dorp of stad. Je hoeft niet meer te klagen dat 'ze het nooit goed doen'. Je hebt een podium, je laat je stem horen en je stem telt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in