Mark Rutte is niet zo liberaal als hij doet overkomen. De media laten hem zien als de eerste liberale premier sinds tijden, maar het kabinet heeft vrij denken niet op haar vaandel staan.

Wat is liberaal?

Het woord liberaal komt van het latijnse liber, vrij. In politieke zin is liberaal de manier van denken die pleit voor zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. Men laat de mensen vrij in hun denken en doen. Ben je liberaal, dan sta je dus open voor de verscheidenheid van de samenleving. Mensen zijn verschillend en hebben verschillende meningen. Het liberalisme wil dat iedereen vrij is om zijn of haar visie te uiten. Iedereen krijgt de mogelijkheid om zich zonder staatsbemoeienis zo veel mogelijk te ontwikkelen.

Langzaam maar zeker is de term liberaal binnen de VVD verschoven naar een economisch-liberalisme. Vrijheid moet er zijn, maar dan met name op financieel gebied. Belastingen mogen de mensen niet in de weg zitten om te investeren en hun bedrijven zo goed als mogelijk uit te bouwen. In wezen is op deze manier een versmalling van het begrip liberalisme opgetreden.

Het kabinet Rutte

Vandaag trad het kabinet Rutte I aan. De media brachten al snel het nieuwsfeit dat Rutte de eerste premier van liberale huize zou worden in lange tijd. Dat is waar, sinds 1918 zijn alle premiers van christelijke of socialistische signatuur geweest. De christelijken bovendien met nog meer mensen dan de socialisten. Maar Mark Rutte is helemaal niet zo liberaal als hij wordt getekend.

Daarnaast is de premier misschien liberaal, het kabinet is dat zeker niet. Mensen mogen zijn zoals ze zijn, maar als ze moslim zijn dan moeten ze toch uitkijken met hun bewoordingen. Immers, Geert Wilders is het vangnet achter het kabinet, en die lijkt te breken als mensen positief over de Islam spreken. Daarnaast is het kabinet wel liberaal naar mede-rijken, maar de meningsuiting van de sociaal zwakkeren lijkt minder van belang. De overheidsbemoeienis neemt daar af, en in zoverre is dat liberaal. Maar daardoor neemt de fysieke vrijheid van mensen ook af, en dat kan niet liberaal zijn.

Even afwachten

We moeten nog maar zien wat er van alle vrijheden komt onder het nieuwe kabinet. Laten we hopen dat zij met een open mind iedereen tegemoet treden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in