Futhark. Er zijn meerdere Runensystemen. Ik gebruik het Noorse, vroegste en tevens meest bekende Runische alfabet genaamd ‘het oude Futhark’. De naam Futhark komt van de eerste zes tekens van het eerste achttal Runen (aett), maar de complete Futhark bestaat uit vierentwintig schrifttekens. Voor Runenduidingen wordt soms een vijfentwintigste – lege – Rune toegevoegd. Die wordt “Odin’s Rune” genoemd.

In de oude Futhark komt Odin’s Rune niet voor, maar ik neem ik die vijfentwintigste] Rune nooit over. Daarbij vind ik het te gemakkelijk om met een lege Rune te werken. Het lijkt mij teveel op “vul maar in, je komt er altijd wel uit”.

Futhark indeling

Het oude Futhark is ingedeeld in drie groepen van steeds acht Runen. Zo’n groep heet een ‘aett’ (achttal). Er zijn drie van die aetts. Het originele Runenalfabet telt dus drie aetts van acht tekens.

Aetts

De indelingen hebben een eigen omschrijving. Zo onderscheiden we de volgende drie verzamelingen:

  1. FREY’s Aett; genoemd naar de vruchtbaarheidsgod Frey. Deze zijn de Runen voor vruchtbaarheid. Vruchtbaarheid kan, behalve op de menselijke viriliteit, ook op plannen en ondernemingen slaan.
  2. HAGAL’s Aett; genoemd naar HAGAL (hagelsteen). Dit zijn Runen voor kans en succes maar ze kunnen ook géén kans en géén succes betekenen.
  3. TYR’s Aett; genoemd naar TYR, de god van oorlog. Runen die staan voor intellectueel succes en spirituele verlichting. De god Tyr is direct verwant aan de Griekse god Zeus en de Romeinse god Mars.

Runen en Tarot

Er zijn overeenkomsten tussen Runen en Tarotkaarten. Er is natuurlijk ook verschil tussen; er zitten in een Tarotspel 78 kaarten en er zijn maar 24 Runen in een Runenset. Wel zijn er enkele “dialecten” en ook zijn er afwijkende en aanvullende runen. Maar van de Tarot zijn er naar verluid twaalfhonderd verschillende decks in de wereld in omloop. De bekendste Nederlandse uitgever daarvan is de firma Koppenol te Hilversum (www.tarot.nl).

Er bestaat een mening dat de Tarotkaarten zouden zijn afgeleid van de Runen. Een voorbeeld is de Tarotkaart “De Gehangene”: die veel weg heeft van Odin, die aan de wereldboom (van de Scandinavische kosmologie) Yggdrasil hangt om de runen te mogen ontvangen.

De overeenkomsten tussen de Runen en de Tarot zijn beschreven in een controversieel boek van de schrijver Ed Thorsson: “Futhark, a handbook of Rune Magic". Volgens de critici zou er geen historische achtergrond zijn voor deze beweringen.

Ikzelf heb andere associaties tussen Runen en Tarot gelegd. Ik heb aan de betekenis van de Runen een Tarotkaart uit de Grote- of de Kleine Arcana van Rider Waite gekoppeld.


L01b Paranormaal Café Oosterhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in