Energieleveranciers zijn sinds 2005 verplicht om klanten een stroometiket aan te leveren. Op die manier geven zij aan hoe de stroom die u afneemt wordt opgewekt. Het biedt u de mogelijkheid om te controleren welke gewone en groene energiebronnen er gebruikt worden, om op basis daarvan eventueel een vergelijking uit te voeren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt toezicht op de energiebedrijven, waardoor u er vanuit kunt gaan dat het stroometiket strookt met de waarheid hier achter.

Wat is het stroometiket?

Het stroometiket krijgt u ieder jaar toegestuurd, voor 1 april. De energieleverancier kan dit u los toesturen, maar kiest er doorgaans voor om dat samen met de energierekening van het voorgaande jaar te doen. U kunt het stroometiket gebruiken om te bepalen op welke manier uw energie wordt opgewekt. Kijk daarbij goed naar de gewone energiebronnen die er gebruikt worden, maar ook naar de groene energiebronnen die men heeft gebruikt. U krijgt op die manier een goed beeld van de stroombronnen, waardoor u kunt bepalen of dit aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren met betrekking tot de afname van energie.

Gewone energiebronnen

Allereerst wordt er op het stroometiket aangegeven welke gewone energiebronnen er gebruikt zijn, om te voldoen aan de vraag naar stroom in het voorgaande jaar. U dient er rekening mee te houden dat deze percentages niet optellen tot 100%, aangezien het alleen gaat om de gewone stroom. Wel kunt u de verhoudingen van bijvoorbeeld kolen en aardgas tot kernenergie bekijken. Het deel ‘overig’ is onbekend, waardoor dat bij voorkeur niet te groot dient te zijn. Indien u liever geen gebruik maakt van kernenergie kunt u het stroometiket gebruiken om de verschillende energieleveranciers op dat punt met elkaar te vergelijken.

Groene energiebronnen

Daarnaast wordt er aangegeven op welke manier de groene energiebronnen zijn gebruikt, om een deel van de energie groen op te wekken. Het is door de groene energiebronnen bij elkaar op te tellen (de percentages) en dat te delen door de volledige 100% mogelijk om te bepalen welk deel van de totale energieopwekking groen heeft plaatsgevonden. U kunt er op die manier voor kiezen om klant te worden bij de meest groene energiemaatschappij. Kijk verder vooral naar de vorm van groene energie die uw voorkeur heeft en kijk in hoeverre uw huidige energiemaatschappij daar volgens het stroometiket gebruik van maakt.

Vergelijken met het stroometiket

Via de website van Gaslicht.com heeft u de mogelijkheid om het stroometiket van meerdere maatschappijen in te zien. Door in de Energievergelijker te klikken op een van de producten die u aan weten te spreken kunt u de informatie oproepen. Kies daarvoor het tabblad ‘leverancier- & productinfo’. U krijgt daar een overzicht van de gegevens en kunt zich ook richten tot het stroometiket zoals dat door de maatschappij is aangeleverd. Op die manier kunt u de verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken en uiteindelijk een keuze maken voor de energieleverancier die het best past bij uw voorkeuren op dit gebied.

Controle op het stroometiket

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) controleert of de energieleveranciers op de juiste manier omgaan met het stroometiket, waardoor u erop kunt vertrouwen dat de informatie ook daadwerkelijk klopt. Men kijkt bijvoorbeeld naar het moment waarop het stroometiket verstuurd wordt, maar ook of dit er volgens de regels uit ziet. Daarnaast kijkt men natuurlijk naar de percentages die er vermeld worden en gaat men na of die daadwerkelijk kloppen met de werkelijkheid. Op die manier bent u er zeker van dat de energieleverancier u een goed beeld biedt van de wijze waarop men zorgt voor de energie waar u vervolgens gebruik van kunt maken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in