Iedereen wil in zijn leven gelukkig zijn. Iedereen die niet gelukkig is wilt gelukkig worden. Wat is geluk eigenlijk? Hoe kan het dat de een gelukkiger is dan de ander? Waarom zijn er mensen ongelukkig? In dit artikel lees je wat geluk precies is en hoe je gelukkig kan worden door Jezus Christus. Gelukkig worden door Jezus? Je zult je misschien afvragen wat hiermee wordt bedoeld. In begrijpelijke woorden wordt dit in dit artikel uitgelegd. Vanuit bijbels perspectief is het namelijk mogelijk om ultiem gelukkig te worden door Jezus. Wil je weten hoe dit kan? Lees dan snel verder.

Wat is geluk?

Als men lang genoeg nadenkt over geluk dan kun je de conclusie trekken dat geluk alles te maken heeft met tevredenheid. Je kunt tevreden zijn met jezelf, met je leven, met je werk, met je relaties, met je vrienden, met je familie, met je kinderen, met je bezittingen en ga zo maar door. Mensen die ultiem gelukkig zijn, die zijn tevreden met alles in hun hele leven. Maar hoe kun je nou overal gelukkig over zijn? Er is toch altijd wel iets om over te klagen of iets wat er beter kan in je leven? Om deze reden is geluk subjectief. De één kan pas gelukkig zijn als hij of zij financieel onafhankelijk is terwijl de ander al gelukkig is met een prettige intieme relatie. Optimisten zijn daarom over het algemeen gelukkiger dan pessimisten. Zeg nou zelf, een halfvol glas is toch ook veel fijner dan een halfleeg glas?

Gelukkig worden

Hoe kan je gelukkig worden? Dat is een veelgestelde vraag. In Nederland zijn er honderdduizenden mensen die lijden aan bijvoorbeeld een depressie. Het is bijna onmogelijk voor depressieve mensen om zich gelukkig te voelen. Om antwoord te geven op de vraag hoe je gelukkig kan worden zul je de vraag aan jezelf moeten stellen. Waar word jij gelukkig van? De bijbel zeg hier het volgende over:

''Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.'' (Matteüs 6 vers 21)

Deze tekst betekent dat je hart ligt waar je schat ligt. Waar ligt jouw schat? Waar ben je naar op zoek in het leven? Ben je op zoek naar liefde, rijkdom, vriendschap? Waarschijnlijk zul je jouw geluk vinden daar waar je schat ligt. Hetgeen wat jij het belangrijkst vindt in het leven is dus ook hetgeen wat jouw geluk zal bepalen. De meeste mensen vinden echter meerdere dingen belangrijk. Hoe zit het met hun? Je wilt toch tevreden zijn over je hele leven? Het antwoord is dat veel mensen wel een beetje gelukkig zijn. Slechts weinig mensen slagen er in hun leven in om ultiem gelukkig te worden. Vaak zie je het gelijk aan deze mensen, ze stralen het uit. Wat is dat? Ultiem gelukkig worden? En waarom zijn zo veel mensen ongelukkig? Deze vragen zullen we beantwoorden vanuit christelijk perspectief.

Bijbelse redenen waarom veel mensen ongelukkig zijn

''Wie zal mij, ongelukkig mens, redden uit dit bestaan dat beheerst wordt door de dood?'' (Romeinen 7 vers 24)

In bovenstaande bijbeltekst wordt de mens in het algemeen geschetst als ongelukkig. Misschien denk je, maar ik ben helemaal niet zo ongelukkig. Dan zegt de bijbel het volgende:

''U zegt dat u rijk bent, dat u alles hebt wat u wilt en niets meer nodig hebt. U beseft niet hoe ongelukkig u bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt.'' (Openbaring 3 vers 17)

De bijbel zegt dus dat wij mensen ongelukkig zijn omdat we armzalig, berooid, blind en naakt zijn. Waarom zegt de bijbel dit? Wat is het argument van de bijbel om te zeggen dat de mens ongelukkig is? De vraag hierboven in Romeinen 7 vers 24 wordt in het vers daarop beantwoord.

''Wie zal mij, ongelukkig mens, redden uit dit bestaan dat beheerst wordt door de dood? Dat doet God! Dank aan hem door Jezus Christus, onze Heer. Met mijn verstand onderwerp ik mij aan de wet van God, maar door mijn natuur onderwerp ik mij aan de wet van de zonde.'' (Romeinen 7 vers 24 en 25)

De reden dat de mens ongelukkig is dat is dus dat de mens zich in zijn natuur onderwerpt aan de wet van de zonde. De wet van de zonde is het doen van dingen waar God je voor wilt beschermen omdat ze niet goed voor je zijn. Dingen als dronkenschap, ruzie, jaloezie, stelen en liegen zijn slechts een paar voorbeelden van dingen waar je dus niet gelukkig van wordt. Ieder mens heeft bijvoorbeeld wel eens gelogen, ieder mens is dus onderworpen aan de wet van de zonde. Veel mensen proberen hun geluk te zoeken in geld, in hun partner, in carrière, in hun kinderen, in bezittingen, in vakanties, in muziek, in alcohol, drugs en seks. En ga zo maar door. De bijbel waarschuwt hiervoor en zegt dat je hier niet gelukkig van wordt.

Ultiem geluk door Jezus Christus

Hoe kun je volgens de bijbel gelukkig worden? Door je niet meer te onderwerpen aan de wet van de zonde. Hoe doe je dit? Door je te bekeren tot Jezus Christus die redt en verlost uit de dood.

''Wie bij u hun geluk zoeken zullen lachen en vrolijk zijn, wie van u hun redding verwachten zullen steeds weer zeggen: ‘God is groot!’'' (Psalm 70 vers 5)

''Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer, mijn geluk, niemand gaat u te boven.'' (Psalm 16 vers 2)

''Zoek je geluk bij de HEER, hij zal geven wat je hart verlangt.'' (Psalm 37 vers 4)

Wie zich bekeerd tot Jezus Christus mag vanaf het moment van bekering het eeuwige leven ontvangen. Misschien kun je je voorstellen dat mensen die weten dat zij het eeuwige leven hebben ontvangen erg gelukkig zijn. Daarnaast wilt Jezus je in dit leven al gelukkig maken als je in Hem gelooft. God is een God van liefde, hij stuurde zijn Zoon om ons te redden.

Hoe kun je dus gelukkig worden door Jezus Christus? Paulus geeft hier in de brief aan de Romeinen uitgebreid antwoord op. In één vers zegt hij waar het echt om gaat. Dit is misschien wel één van de mooiste verzen die er in de bijbel staat:

''God schenkt vrijspraak aan allen die in Jezus Christus geloven. En er is geen onderscheid.'' (Romeinen 3 vers 22)

Wat moet je dus doen als om het eeuwige leven te ontvangen? In Jezus Christus geloven. De bijbel staat er vol mee waarom je alleen door Hem gelukkig kan worden. God is de enige weg tot eeuwig en ultiem geluk. Iedereen die echt in Jezus gelooft gaat automatisch voor Hem leven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wat je doet, want hier gaat het niet om. Iedereen is zondig en iedereen verdient de dood. Maar Jezus Christus biedt verlossing. Verlossing van de zonde, verlossing van de dood, verlossing van je ongeluk. ''Zoek je geluk bij de HEER, hij zal geven wat je hart verlangt.'' (Psalm 37 vers 4)

http://www.biblija.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in