Op 12 september 1970 werden drie vliegtuigen opgeblazen na een vliegtuigkaping door terroristen. De Britse regering ging akkoord met de eisen die de kapers stelden zodat de gijzelaars werden vrijgelaten. Voor het terrorisme betekende dit het begin van een nieuw tijdperk.

De kaping

In september 1970 kaapte het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina drie vliegtuigen. Ze zorgden ervoor dat deze vliegtuigen landden op het vliegveld Dawson’s Field in Jordanië. In deze vliegtuigen hield de extreem linkse Palestijnse groepering vierhonderd gijzelaars uit verschillende landen vast. Met deze actie wilden ze de Britse regering chanteren. De reden van de gijzeling was Leila Khaled, een vrouwelijk lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Zij was betrokken geweest bij een mislukte vliegtuigkaping en was daar een paar dagen geleden voor gearresteerd. De eis van de Palestijnen was dat Leila Khaled en nog een aantal andere Palestijnse gevangenen door de Britse regering vrijgelaten zouden worden.

Bassam Abu-Sharif was de leider van de kapers. Hij praatte tegen de gijzelaars en onderhandelde met de Britse regering. Ook liet hij weten dat Engeland binnen een week moest beslissen wat ze gingen doen, anders zou hij de vliegtuigen met dynamiet opblazen.

Vrijlating

De onderhandelingen waren in volle gang toen Bassam een aantal vrouwen en kinderen de vliegtuigen liet verlaten. Zij konden in een hotel zeventig kilometer verderop wachtten op de rest van hun familie. De Britse regering had het moeilijk met de gijzeling. Wanneer ze zouden toegeven werd de gijzeling beloond en zouden er misschien meer kapingen komen. Als ze niet zouden toegeven dan stond het leven van de gijzelaars op het spel.

Op 12 september 1970 haalde Bassam de gijzelaars uit de vliegtuigen. Een deel liet hij terugkeren naar hun familie in het hotel, een ander deel nam hij mee naar een geheime locatie. De drie vliegtuigen liet hij ontploffen met behulp van dynamiet. De Britten zagen dat het menens was en dat hij zo nodig alle gijzelaars zou vermoorden. Na een gijzeling van een week besloten zij dan toch in te gaan op de eisen van het Volksfront. Leila Khaled en zes andere Palestijnse gevangenen werden vrijgelaten. Alle gijzelaars konden ongedeerd terug naar huis keren. Bassam vluchtte na de gijzeling naar de bergen.

Gevolgen

De kaping van de vliegtuigen door het Volksfront had grote gevolgen. Voor 1970 vonden er amper vliegtuigkapingen plaats, dit was een zeldzaam fenomeen. De kaping op Dawson’s Field zorgde voor een grote verandering. Voor het terrorisme was een nieuw tijdperk aangebroken. Vanaf dat moment bleek hoeveel je kon bereiken met het kapen van een vliegtuig. De gevolgen van deze nieuwe manier van terrorisme waren duidelijk merkbaar op 11 september 2001, de dag dat twee gekaapte vliegtuigen de Twin Towers raakten. Deze terroristische aanslag eiste het leven van bijna drieduizend mensen.

DVD BBC Historisch Wereldnieuws (2005)- Van vervoersmiddel tot dodelijk wapen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in