Het verlenen van Eerste Hulp (EHBO) bij grote feesten en zeker bij carnaval is nuttig en nodig. Voor de feestvierders is het essentieel, dat als er iets gebeurt er hulp aanwezig is. Voor de EHBO'er is het een mooie combinatie: zelf alle feesten meemaken, geheel nuchter en zonder kater achteraf. Daarbij komt dat je nuttig en behulpzaam kunt zijn voor de medemens, die soms (iets) te diep in het glaasje heeft gekeken, een ongeluk(je) heeft meegemaakt of een plotseling iets te enthousiast opzwaaiende arm in het gezicht heeft gekregen.

EHBO tijdens grote evenementen

Vaak mogen organisaties of verenigingen geen feesten of concerten organiseren zonder dat er EHBO'ers in het gebouw aanwezig zijn. Hopelijk komt geen van de EHBO'ers daadwerkelijk in actie, feest is feest en dat moet vooral zo zijn en blijven! Maar soms ligt een ongeluk(je) in een klein hoekje en dan is het toch wel fijn als EHBO'ers direct aanwezig zijn. Dit kan variëren van het plakken van een pleistertje tot soms veel ernstigere letsels. Iedereen hoopt dat er niets aan de hand is, maar helaas gebeurt er vrijwel altijd wel iets, zo leert de ervaring. Zeker bij feesten waar honderden, soms wel duizenden bezoekers bijeen komen, is het haast onvermijdelijk dat de aanwezige EHBO-dienst niets te doen krijgt.

Taken

Van het plakken van een pleister, tot het verzorgen van mensen die te diep in het glaasje hebben gekeken, alles komt voor. De taken van de EHBO'er zijn dan ook erg divers en komen meestal zeer onverwacht. Er zijn uren waarin helemaal niets te doen is, en dan plotseling… is het druk op de post. In één keer een verstuikte enkel, een bloedneus, een flauwvaller en iemand die geheel het pad kwijt is en niet meer weet wat het heden is. Het komt allemaal voor.

Het zijn bijna altijd lange avonden en nachten voor de EHBO'er in dienst, die dit meestal op vrijwillige basis doet voor zijn of haar vereniging. Vanaf een uur of acht of half negen tot diep in de nacht, twee uur, drie uur of soms nog later. Dit zonder er een enkele cent aan te verdienen, dat tekent de echte EHBO'er. Dat het soms ook vies werk is,deert hem of haar niet, immers als er iemand heeft gespuugd, moet er toch voor worden gezorgd dat de EHBO-post zo snel mogelijk weer schoon is.

Drank en/of drugs

De combinatie van drank en drugs, is vaak de meest moeilijke. Hoe kom je erachter dat iemand drugs (eventueel in combinatie met alcohol) heeft gebruikt, de slachtoffers zijn vaak niet erg bereidwillig om dit toe te geven. Toch zijn er wat puntjes die het gebruik van drugs verraden, zoals het schuiven met de kaken, wat dribbelen op de voeten en  een heel apart gedrag, dat varieert van heel mooi en positief vertellen over vader, moeder, vriend of vriendin tot ineens heel negatieve ervaringen over deze zelfde personen. Het meest voorkomende verhaal is dat deze mensen aangeven dat zij denken dat iemand iets in hun drankje heeft gestopt. Of dit de waarheid is of dat zijzelf 'iets' extra's hebben gebruikt, valt vaak moeilijk te achterhalen.

Eerste Hulp

Voor de EHBO'er is het de belangrijkste taak, dat alle mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben. Dit kan zijn doorsturen naar een dokterspost tot eventueel het bellen van 112 als er echt iets ernstigs aan de hand lijkt te zijn, of het lekker naar bed sturen onder het toeziend oog van bijvoorbeeld hun pa en ma, om de roes goed uit te kunnen slapen en de andere morgen (of middag) weer op te staan, een beetje brak nog, of weer compleet hersteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in