Hannie Schaft werkte mee in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deed mee aan verschillende acties samen met andere verzetstrijders en zette daarmee haar eigen leven op het spel.

Voor de oorlog

In 1920 werd Jannetje Johanna Schaft geboren in Haarlem. In 1938 ging Hannie rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze kreeg hier twee Joodse vrienden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten deze vrienden bij Hannie en haar ouders onderduiken, hierdoor was ze meteen vanaf het begin al zeer betrokken bij de oorlog.

Het meisje met de rode haren

Toen de Tweede Wereldoorlog in 1939 begon, besloot Hannie Schaft dat ze wat moest doen tegen de Jodenvervolging. In het begin hielp ze joden door persoonsbewijzen na te maken. Tijdens de oorlog was eten alleen op de bon verkrijgbaar. Ook deze bonnetjes maakte Hannie na. Na een tijdje sloot Hannie Schaft zich aan bij de Raad van Verzet. Dankzij haar rode haar raakte ze hier bekend als het meisje met de rode haren. Samen met andere verzetshelden pleegde Hannie aanslagen op de Duitsers.

Het verzet

Na een tijdje hield Hannie Schaft de Duitsers zelfs voor de gek. Ze had inmiddels vloeiend Duits geleerd en kon met de Duitse soldaten aanpappen. Sommige mensen zagen haar hierdoor als verraadster, maar ze deed het om belangrijk informatie door te kunnen spelen aan het verzet. Hannie Schaft zorgde er samen met een andere verzetsstrijders voor dat een aantal NSB’ers overleden.

Arrestatie

Tot aan het einde van de oorlog was Hannie Schaft actief in het verzet, wat voor veel haat zorgde bij de Duitsers. Op 21 maart 1945 werd Hannie Schaft opgepakt. Drie weken voor het einde van de oorlog kreeg ze de doodstraf, ook al deden ze dit normaal niet bij vrouwen. In de duinen werd ze doodgeschoten.

Pas in november werd Hannie Schaft officieel begraven. Op deze bijzondere begrafenis waren Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard aanwezig. Als eerbetoon aan het meisje met de rode haren en alle andere verzetsstrijders is de Stichting Nationale Hannie Schaftherdenking opgericht.

www.hannieschaft.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in