De Brandaris is misschien wel de bekendste vuurtoren van Nederland. Deze toren van 55 meter hoog staat op Terschelling en trekt ieder jaar vele toeristen.
Geschiedenis
De vuurtoren van Terschelling, de Brandaris, is de oudste vuurtoren van Nederland. Deze vuurtoren staat in West-Terschelling. De eerste Brandaris werd gebouwd in 1323. De vuurtoren werd toen gebouwd om de schepen te waarschuwen voor de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling. Via de Noordzee voeren deze schepen naar Amsterdam. Vanaf daar leken de eilanden veel op elkaar en was het moeilijk de afstanden in te schatten. Voor de veiligheid besloot men toen een vuurtoren te bouwen. Kampen betaalde deze vuurtoren voor een groot deel. Deze stad had veel aan de vuurtoren omdat ze veel handel dreven via de Noordzee.
Terschelling was echter constant in beweging onder invloed van de zee. Daarom verdween de eerste Brandaris in 1570 in de zee. Pas in 1592 werd een nieuwe vuurtoren gebouwd, ook deze toren stortte in. In 1594 werd de derde toren gebouwd, die nu nog steeds op Terschelling staat. In 1907 kreeg de Brandaris als eerste vuurtoren in Nederland elektrische verlichting.
De naam
De naam Brandaris komt waarschijnlijk van de heilige Sint Brandarius. Er zijn mensen die denken dat het is afgeleid van de heilige Sint-Brandaan, die veel op zee voer, maar dit is niet bewezen.
Tegenwoordig
Nu wordt de toren nog steeds aangetast door de zeelucht en het weer. Hij moet dus vaak gerestaureerd worden. Tegenwoordig zijn er ook speciale lichten op de toren gemaakt om te voorkomen dat er vogels tegenaan vliegen. De Brandaris kon altijd beklommen worden, tegenwoordig kan dit niet meer. De vuurtorenwachter heeft het druk met zijn werkzaamheden op de vuurtoren waardoor het storend is als er toeristen rondlopen. Op de eerste verdieping is wel een zaal gemaakt waar je kan trouwen.
In 2010 was er een discussie over de bemanning van de Brandaris. Het idee was om de bemanning van de vuurtoren af te halen en ze naar een nabijgelegen zeevaartschool te sturen. Veel mensen zijn hier fel tegen, ze vinden dat de bemanning op de Brandaris hoort.
www.vuurtorens.net
www.terschelling.info