Buma Stemra is een stichting die de belangen behartigt van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers wereldwijd. Buma Stemra heeft tot op heden een monopolie positie op het gebied van het incasseren van geld, voor het openbaar maken van muziek en het dupliceren daarvan.

Indien een organisatie gebruik wilt maken van muziek van componisten, tekstdichters of muziekuitgevers, die bij Buma Stemra zijn aangesloten, dan moeten zij dit overleggen met Buma Stemra.

Het ontstaan van Buma Stemra

De vereniging Buma werd in 1913 opgericht door componist en dirigent Jan van Gilse. De stichting Stemra is door Buma opgericht in 1936 naar aanleiding van het op de markt komen van grammofoonplaten. Over het dupliceren van muziekwerken op grammofoonplaten, cd’s of dvd’s int Stemra sindsdien de reproductiekosten. Buma int het geld voor openbare muziekexploitatie. In Nederland zijn er ongeveer 20.000 muziekauteurs die bij hen zijn aangesloten. Wereldwijd zijn het miljoenen muziekauteurs die indirect bij hen aangesloten zijn. Dit komt omdat Buma Stemra samenwerkingsverbanden heeft met auteursrechtorganisaties in het buitenland.

Het illegaal downloaden van muziekwerken aan banden leggen

Buma stemra gaat in samenwerking met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, het illegaal downloaden aan banden leggen. Nederland is één van de weinige landen, waarin illegaal downloaden is toegestaan. Muziekauteurs lopen hierdoor veel inkomsten mis. Met de invoering van de nieuwe wet willen zij websites gaan aanpakken die het illegaal downloaden mogelijk maken, consumenten worden ontzien. In landen zoals Engeland en Frankrijk pakken ze consumenten wel aan, vaak wordt er in die landen na het constateren van illegaal downloaden de consument afgesloten van internet.

De integriteit van Buma Stemra

De afgelopen jaren is Buma Stemra vaak in opspraak geweest. Er is geen enkele organisatie die de beleidvoering en de inkomsten en uitgaven van Buma Stemra controleert. Zij worden om deze reden door critici bestempeld als de financiële blackbox. Veel muziekauteurs hebben al jaren het idee dat ze niet het geld van ze krijgen, waar ze recht op hebben. Om deze reden zijn er al meerdere rechtszaken tegen ze aangespannen.

In 2006 kwam Buma Stemra in opspraak omdat zij volgens de VVD 46 miljoen euro hadden verduisterd van de ruim 330 miljoen euro aan aandelen.

Het vaststellen van de frequentie en de duur van een muziekwerk op de radio of televisie wordt gemeten door een software genaamd SoundAware. Sinds SoundAware in 2004 van start is gegaan, klagen muziekauteurs steen en been over het feit dat de inkomsten flink omlaag zijn gegaan. De software schijnt volgens hen niet naar behoren te werken.

Sinds 2011 moeten evenementenorganisaties en clubs die op een avond meer besteden dan 3000 euro aan gastoptredens, een bepaald percentage van de kaartverkoopomzet afdragen aan Buma Stemra. Een DJ of artiest kost al gauw meer dan dit bedrag, waardoor de afdracht enorm kan oplopen. Bovendien is nog niet zo lang geleden de BTW voor de podiumkunsten omhoog gegaan van 6% naar 19%. Deze kosten worden doorberekend in de toegangsprijzen. Klanten blijven hierdoor in grote getale weg, omdat ze een duur entreekaart niet zo vaak meer kunnen en willen betalen. De stichting Buma Stemra wordt door deze gelden gespekt en de evenementenorganisaties, clubs en het uitgaand publiek worden hierdoor in de kiem gesmoord.

Het wordt tijd dat Buma Stemra concurrentie krijgt!

www.wikipedia.nl
www.bumastemra.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in