De noodzaak van alternatieve energiebronnen wordt steeds dringender, vandaar de snelle ontwikkelingen in de hernieuwbare energie. Nationaal en internationaal werken personen en onderzoeksbedrijven aan nieuwe en opwindende energiesystemen. Sommige van die systemen zijn zeer indrukwekkend maar moeten nog worden verbeterd voor algemeen gebruik. Overal ter wereld ontwikkelen politici beleid en sluiten overeenkomsten om meer gebruik te gaan maken van deze energiebronnen.

Het eerste probleem is dat de fossiele brandstoffen snel op beginnen te raken en moeilijker te winnen zijn. Gevolg is dat we in de toekomst een energiecrisis tegemoet kunnen zien als we nu niet zorgvuldig te werk gaan. De energieprijzen zullen omhoogschieten en voor veel mensen of landen niet eens meer beschikbaar zijn. Om dit doemscenario te ontlopen moeten we alternatieven vinden en naar hun volle potentieel inzetten. Gelukkig gebeurt dit al.

Het tweede probleem is dat de fossiele brandstoffen die momenteel algemeen worden gebruikt slecht zijn voor het milieu. In de jaren zeventig en tachtig waren er mensen, wetenschappers zelfs, die iets anders beweerden, maar vandaag de dag zijn de negatieve effecten duidelijk zichtbaar. De aarde warmt op en het klimaat verandert. In sommige delen van de wereld zal het meer gaan regenen, andere worden juist droger dan ze al zijn. Een ander negatief effect is dat de ozonlaag dunner wordt, wat ook bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Deze twee effecten vullen elkaar aan en maken het van nog crucialer belang om een stap in de andere richting te doen. Deze stap leidt ons naar het gebruik van hernieuwbare energie.

Een ander probleem ligt in de ontwikkeling van de kleine economieën. Van het feit dat de prijzen voor ruwe olie torenhoog worden hebben deze landen nog meer te lijden. Veel van deze landen hebben ruwe olie nodig voor hun elektriciteit en vervoermiddelen. De hoge olieprijzen werken bijna overal in door.  De maandelijkse elektriciteitskosten voor huishoudens lopen op evenals andere kosten, zoals transportkosten en de prijzen van basisproducten. De hoge olieprijzen maken het voor deze kleine landen moeilijker hun economie te laten groeien.

De oplossing voor de hierboven beschreven problemen ligt in hernieuwbare energie. Onze prachtige planeet biedt ons de kans om goed gebruik te maken van zonlicht, stromend water, sterke winden en warme bronnen, die we kunnen omzetten in energie. Deze energiebronnen zijn in overvloed aanwezig en kosten niets. We moeten er wel voor zorgen dat we de energie op de juiste wijze omzetten, zonder andere problemen te veroorzaken die ook weer slecht zijn voor het milieu. Gelukkig tonen de vele inspanningen van personen en bedrijven aan dat dit mogelijk is.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in