Bereid jij je altijd goed voor voordat je op wintersport gaat? Volgens onderzoek van TNS Nipo bereid de helft van de Nederlandse wintersporters zich niet goed voor wat kan leiden tot onnodige blessures.

Uit onderzoek van TNS Nipo is gebleken dat ruim de helft van de Nederlanders die op wintersport gaan zich niet goed voorbereiden. Ze trainen hun spieren niet fit waardoor er veel wintersporters met de gipsvlucht naar huis moeten. Het gevolg is vaak dat ze wekenlang sportfysiotherapie moeten volgen om weer goed te kunnen herstellen van hun blessures.

Blessures

Bijna dagelijks landt er in het hoogseizoen een gipsvlucht met wintersporters op Nederlandse bodem. Dit zou voorkomen kunnen worden als mensen zich vooraf goed voorbereiden op de lichamelijke inspanningen. Tijdens het skiën of snowboarden gebruik je spieren die je niet gewend bent om zwaar te belasten en daarnaast werkt de hoogte ook anders op je spieren. Hierdoor heb je meer kans op blessures.

Kinderen

Vooral kinderen bereiden zich goed voor op hun wintersport. Ouders vinden dit belangrijk omdat ze de techniek beter onder de knie krijgen als ze veel oefenen, maar de ouders slaan zichzelf over als het gaat om voorbereiding.

Stijging in aantal blessures

Het afgelopen jaar is het aantal blessures op wintersport gestegen met tien procent. Uitgaande van een miljoen wintersporters per jaar zijn dat dus een hoop mensen die hun wintersport voortijdig af moeten breken. TNS Nipo heeft wintersporters gevraagd naar hun voorbereiding en uit dat onderzoek bleek dat 53 procent van de wintersporters niets doet aan voorbereiding terwijl 84 procent van hen wel weet dat een goede voorbereiding helpt bij het voorkomen van blessures. Onder jongeren is het aantal dat de voorbereiding onderschat het grootst: ruim 60 procent.

Vermoeidheid

Het is niet alleen de slechte voorbereiding die blessures veroorzaakt. Na een lange autorit stappen mensen vaak meteen de piste op en vervolgens staan ze elke dag al vroeg in de ochtend boven. In de middag wordt er dan een biertje of twee gedronken en voor sommigen gaat dat door tot laat in de avond. Dit ritme zorgt ervoor dat je aardig vermoeid kan raken en op dat moment is de kans op blessures het grootst.

Gebrek aan zuurstof

Het gebrek aan zuurstof speelt ook een rol bij het krijgen van blessures. Hoog in de bergen is er minder zuurstof dan in het dal waardoor je lichaam harder zijn best moet doen om zuurstof in het bloed te krijgen en het rond te pompen. Dat kost een hoop energie.

Bovenbenen en buikspieren

Uit een onderzoek die eerder al is gedaan bleek dat een goede voorbereiding de kans op ongelukken met 75 procent kan laten afnemen. Vooral de bovenbenen en buikspieren moeten bij de voorbereiding aandacht krijgen. Deze worden namelijk intensief gebruikt tijdens het skiën of snowboarden aangezien je tegen de helling op staat. Je lichaamsgewicht moet je dan steeds tegen de helling in dragen wat zwaar kan zijn.

Een goede voorbereiding

Wat is eigenlijk een goede voorbereiding? Mensen die op wintersport gaan zouden minimaal vijf weken van te voren moeten beginnen met hun training. Dat kan bijvoorbeeld op een echte ski baan. In Nederland hebben we een aantal indoor skibanen en een aantal borstel- en rollerbanen. Heb je geen skibaan in de buurt? Thuis trainen kan ook en het enige wat je daarvoor nodig hebt is een deur. Laat je dagelijks een aantal keer 90 graden tegen een deur naar beneden zakken. De spieren die je dan traint gebruik je ook vaak tijdens het wintersporten en dat kan knieblessures voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in