Bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) zijn in 2013 twee keer zoveel meldingen binnengekomen van discriminatie op internet tegen mensen van Antilliaanse, Surinaamse en Afrikaanse afkomst als het jaar ervoor. Dit komt door alle commotie rond het onderwerp 'zwarte piet'.

Veel allochtonen uiten hun ongenoegen over het sinterklaasfeest. Dit werd opgepakt door media en ook andere mensen keerden zich daartegen. Volgens de tegenstanders zou Zwarte Piet racistisch zijn en verwijzen naar de slavernij. Voorstanders keerden zich daar massaal tegen, zij willen het kinderfeest graag behouden. Er stonden diverse demonstraties gepland van zowel voor- en tegenstanders. De Facebook pagina Pietitie, die voor het behoud van het Sinterklaasfeest strijd, had binnen een paar dagen meer dan 2 miljoen likes.

Voor en tegenstanders

De voor- en tegenstanders staan als twee partijen lijnrecht tegenover elkaar, waren heteerst vooral allochtonen die Zwarte Piet als vorm van slavernij en racisme zagen, nu vinden ook steeds meer autochtone Nederlanders dat Zwarte Piet niet meer kan. De groep voorstanders van Zwarte Piet is alsnog vele malen groter dan de tegenstanders, maar diverse demonstraties maken de sfeer wel grimmig en het contrast tussen voor- en tegenstanders groter. Ook op Social Media wordt er heftig gediscussieerd. Terwijl ook veel allochtonen Zwarte Piet helemaal niet erg vinden, wordt de andere helft bestookt met uitlatingen; hoezo zij als zogenaamde import een kinderfeest aan banden willen leggen.

Gevolgen

Gevolgen van de hele Zwarte Piet discussie zijn dat het verschil tussen de blanke en getinte Nederlanders groter wordt, ook al zijn lang niet alle allochtonen tegen Zwarte Piet, en lang niet alle blanken voor Zwarte Piet. Over het algemeen zorgt het wel voor een groter contrast. Demonstraties van zowel voor, als tegenstanders zorgen voor flinke discussies.

Betrokken partijen in de discussie

Voorstanders

De voorstanders van Zwarte Piet zijn tegenpolen van de tegenstanders. Zij zijn voor Zwarte Piet en willen dat de traditie niet veranderd wordt en blijft zoals het is. De voorstanders zijn voor Zwarte Piet, omdat zij de traditie en Zwarte Piet daarbij niet racistisch vinden en dus ook willen dat het Sinterklaasfeest blijft. De 2,1 miljoen mensen die de Pietitie hebben getekend zou je hierbij kunnen betrekken.

Tegenstanders

De tegenstanders van Zwarte Piet zijn ruim in de minderheid. Zij zijn fel tegen Zwarte Piet, voornamelijk omdat het sterke overeenkomsten heeft met de slavernij. De tegenstanders zijn ook veel actiever en feller tegen Zwarte Piet en organiseren ook regelmatig protestacties tegen Zwarte Piet.

 

Verenigde Naties

Volgens de Verenigde Naties (VN) vierde Nederland Sinterklaas wel erg groots, veel meer dan andere landen. Ze maakte zich zorgen over die discriminatievorm. Verene Shepherd deed vervolgens nog een duit in het zakje dat Nederland Sinterklaas af zou moeten schaffen, het zou niet goed zijn. Dat zorgde voor veel ophef in Nederland, later bleek dat deze Verene Shepherd helemaal geen officiële functie heeft bij de VN.

Lokale Sinterklaascomités

De lokale Sinterklaascomités zijn toch de mensen die de intocht moeten organiseren per plaats. Zij moeten zich houden aan regels, maar kunnen wel besluiten hoe zij het feest willen invullen. Ook zijn er grote verschillen per plaats, terwijl er in Amsterdam veel ophef was over de intocht, en er aanpassingen moesten gedaan worden, is het in een dorpje in het oosten van het land waar nauwelijks allochtonen wonen een veel minder groot issue. De comités kunnen ook beslissen of en welke aanpassingen zij in hun progamma willen.

Overheid

De overheid moet over deze kwestie vergaderen en besluiten nemen. Ze stellen de regels op en zijn toch min en meer leidend voor het land.

Oorzaken

Één van de belangrijkste oorzaken van de discussie over Zwarte Piet is dat het gelinkt wordt aan de slavernij. Zwarte Piet wordt gekenmerkt door zijn zwarte huidskleur. Daarom is de naam ook Zwarte Piet. Veel mensen zien dit als racisme, omdat hij moet werken voor Sinterklaas. De tegenstanders vinden dit racistisch, omdat hier een vergelijking inzit met de slavernij. De zwarten moesten werken voor de blanken en die vergelijking is hier ook duidelijk te maken. Dit komt eigenlijk neer op de andere oorzaak, de rolverdeling tussen Zwarte Piet en Sinterklaas, die straks wordt beschreven. Veel mensen, veelal allochtonen in Nederland en buitenlanders met een donkere huidskleur vinden het racistisch. Zij zijn ook van mening dat het racistisch is dat Zwarte Piet zwart is en vinden het ongepast.

Twee andere kenmerken van Zwarte Piet zijn de grote rode lippen en de ringoorbellen. De slaven die vroeger voor de blanken werkten waren ook donker getint met grote rode lippen en hadden vaak ringoorbellen in (Boer, N. (2012). Door deze uiterlijke kenmerken lijkt hij op de vroegere slaven in het tijdperk van de slavernij. Dit is ook één van de oorzaken waarom de tegenstanders Zwarte Piet als racisme zien. Het wordt dus voornamelijk in verband gebracht met de slavernij.

Nog een ander kenmerk is dat Zwarte Piet, net zoals de slaven van vroeger, zwart kroeshaar heeft. Dit is weer een andere vergelijking die de tegenstanders van Zwarte Piet zien en hem daardoor racistisch vinden. De slaven, in de tijd van de slavernij, waren voornamelijk zwarte mensen met kroeshaar en vandaar deze vergelijking met Zwarte Piet. Met al deze uiterlijke kenmerken vinden de tegenstanders dat Zwarte Piet teveel op een slaaf uit het tijdperk van de slavernij lijkt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in