“Dan flikker je toch op naar je eigen land?” brulde de onbekende blanke man agressief. Mijn tante had net haar standpunt duidelijk gemaakt. Ze vind het feest van Sinterklaas discriminerend.

Het is bijna weer zover: Sinterklaas komt eraan, met al zijn lekkernijen. De heftige discussie over de pieten is allang gaan liggen. Maar aangezien  ik verwacht dat de discussie dit jaar toch weer een beetje zal oplaaien wou ik graag het een en ander kort nog een keer op een rijtje zetten. 

 

De oude lieve man geeft op zijn verjaardag cadeautjes weg aan kinderen. Het feest is een uitbundige traditie in ons land en het hele land gaat er in mee. Winkels, reclame en hele markten worden erop afgestemd. Het is prachtig om te zien hoeveel mensen erop uit trekken om Sint Nicolaas met al zijn pieten te ontvangen. Elk jaar wordt er via de televisie een spel gespeeld met als de hoofdgedachte dat de Sint misschien dit jaar niet naar Nederland zou komen en alle kinderen gaan hierin op.

 

Maar de lieve Sint is het probleem niet. Het gaat om zijn ‘helper’, ‘slaaf’ of ‘knecht’. Het zou racistisch zijn dat de hulpjes zwart zijn én dat ze zouden alles in de soep laten lopen. De weg niet vinden, te laat zijn en bijvoorbeeld het paard van Sinterklaas kwijt raken. Maar het verhaal vertelt dat ‘zwarte’ piet zo zwart van het schoorsteenroet is. Het maakt dus niet uit welke huidskleur de pieten hebben want ze ogen toch wel zwart. Maar het probleem ligt dieper en volgens de zeurpieten moeten de zwarte pieten weg. Ik vind het juist racistisch én discriminerend om zwarte piet niet meer mee te laten doen, omdat hij zwart gekleurd is. We zijn in een verlies-verlies situatie beland. Of we verliezen de pieten op het sinterklaasfeest of we discrimineren de pieten omdat ze niet meer mee mogen doen.

 

De kleuren omdraaien werkt ook niet, dit zou een black-out op leveren. De witte pieten zouden niet weten wat ze zouden moeten doen. Ze zouden geen snoepgoed strooien omdat het te duur zou zijn en pakjesavond zou op 7 december plaatsvinden omdat de zwarte Sint dan pas in Nederland zou aankomen. Tenslotte zou de zwarte Sint zijn gouden staf proberen te verkopen voor een extra zakcentje en zouden de witte pieten Sinterklaas altijd de les lezen.

 

Persoonlijk voel ik niets voor alle ophef. Je moet het feest van Sinterklaas gewoon zien als een feest en er niet teveel achter zoeken. De zwarte pieten zijn geliefd bij alle kinderen en andersom mogen de pieten de kinderen ook. En om vanwege een kleine groep klaagpieten de pieten weg te doen zou het hele feest kapot maken. We gaan de woorden “zwart rijden”, “zwart werken” en “zwart geld” toch ook niet schrappen omdat het racistisch is? Of het schaken verbieden, omdat  wit begint?

Tenslotte, het is een Nederlands feest. En als buitenlander moet je de cultuur van jou nieuwe land, of van de mensen die er al woonden, kunnen accepteren. De pieten moeten zo blijven als ze zijn, want geloof me zonder die pieterbazen is Sint niets meer.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in