In 2014 was er een Coup in Thailand. Het leger heeft de regering naar huis gestuurd en stelt regels op. Vele landen, inclusief Nederland, reageren geschokt. Wat betekent dit voor het dagelijkse leven in Thailand en wat zijn consequenties voor een reis naar Thailand. Wat zijn de voor en nadelen van een vakantie hierheen en is het veilig. Speciaal is gekeken naar de vakantie locaties aan de west kust van Thailand. Eilanden die normaal veel bezocht worden vanwege mooie stranden en helder blauw water zijn: Koh Lanta, Koh Phi Phi, Koh Lipe, Phuket en de Similan eilanden.

In Juli 2014 zitten we op een leeg, beeldschoon, wit strand op Koh Phi Phi en vragen ons af of wat er gebeurd is met alle toeristen. Kort tevoren heeft het leger de regering af gezet en alhoewel dit in vrede is verlopen, hebben de meeste landen hier negatief en geschokt op gereageerd. 

Inmiddels, enkele maanden later, heeft het leger stranden opgeruimd in Phuket en Krabi en de corruptie in met name deze provincies enorm aangepakt. Verder doet de regering nu op Koh Phi Phi en Koh Lanta hetzelfde. Dit is geen overbodige luxe, de meeste stranden waren overgenomen door restaurants, barretjes, shops, jetski's ed. Nu krijgt de natuur weer een kans en zijn de stranden weer het rustpunt van je vakantie.

Is het wel veilig nu in Thailand te reizen? Het antwoord hierop is afhankelijk van jezelf. Zoals elke vakantie locatie, is het handig om opstootjes, zoals demonstraties uit de weg te gaan. Grote massa's met mensen zijn goed te vermijden. Voordat het leger ingreep, waren er al 2 jaar lang aggressive demonstraties in Bangkok en hierdoor negatieve reis adviezen. Het is tevens niet de eerste Coup in Thailand en er zijn geen ongeregeldheden geweest sinds de Coup. Het leger heeft aangekondigd volgend jaar weer democratische verkiezingen uit te schrijven. Nu richt de interim regering, die door het leger is samen gesteld, zich op actie tegen corruptie, actie tegen mensen handel, actie tegen onwetmatigheden, de bevolking tevreden te maken en de economie van Thailand te bevorderen.

Er waren wat moeilijkheden met visa's voor toeristen in Thailand. Dit heeft enerzijds te maken met een hoog gehalte aan illegale werkers in Thailand en anderszijds met het grote aantal wederkerende toeristen naar Thailand. Bovendien zijn er vele pensionarissen, die graag een half jaar in Thailand wonen, vanwege het tropische klimaat. De interim regering heeft nu de visa regelingen soepeler gemaakt voor toeristen die met een toeristen visum arriveren. Dit visum kun je aanvragen voor vertrek bij de Thaise ambassade. Doe dit wel 2 weken of meer tevoren. Toeristen visa's kunnen voordat ze verlopen zijn in Thailand, met 30 dagen worden verlengt. De enige toeristen die problemen kunnen krijgen bij aankomst in Thailand, zijn toeristen met veel stempels van Thailand in hun paspoort. Het kan zijn dat imigratie vraagt een retour vliegticket te laten zien (met de datum erop, een open ticket geldt niet) of een kopie van het laatste bank afschrift, om aan te tonen dat de betreffende tourist geld op zijn rekening heeft staan. Het wordt niet aangeraden om zonder visum naar Thailand af te reizen, als je langer dan 2 weken wilt blijven. Dit toeristen visum is tevens in andere landen te verkrijgen bij de Thaise ambassade.

De eilanden in het zuiden, aan de west kust van Thailand zijn rustig en je merkt er niets van de Bangkok politiek. Bovendien heb je vele voordelen nu. Enerzijds is de Thai Baht erg laag, dus je krijgt meer waarde voor jouw Euro. Anderszijds zijn er minder toeristen, dus krijg je betere prijzen voor kamers en eten. De vluchten naar Bangkok en Kuala Lumpur zijn ernstig in prijs gedaald, wat wederom een prijs voordeel oplevert.

Mooiere zand stranden, minder toeristen en een goedkopere vakantie zijn de voordelen die je nu hebt, als je plant naar Thailand te reizen.

www.bangkokpost.com
www.phuketwan.com
www.phuketgazette.net
www.cheaptickets.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in