Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je hebt je vergist in de hoeveelheid eters, of simpelweg de pasta verkeerd afgewogen en nu zit je met resten eten na de maaltijd. Helaas gooien nog steeds veel mensen deze direct in de gft-bak zonder ze in de koelkast of vriezer te bewaren. Vaak genoeg kunnen deze etensresten nog een keer gebruikt worden bij een andere maaltijd of kunnen ze nog een ander doel dienen in de vorm van compost. Hoe kun je etensresten nog een keer gebruiken en hoe lang kunnen deze bewaard worden?

Hoe zorg je voor minder restjes?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De makkelijkste manier om met restjes om te gaan, is ervoor zorgen dat je geen restjes overhoud na een maaltijd. Maak altijd een lijstje voordat je boodschappen gaat doen. Hierdoor kun je checken wat je al in huis hebt en het voorkomt impulsaankopen. Koop ook niet meer dan dat je van dat product nodig hebt, hoe aantrekkelijk de aanbieding ook is. Dit kan natuurlijk wel als het gaat om goed houdbare producten als droge rijst en pasta. Tenslotte kun je tijdens het koken natuurlijk altijd minder klaarmaken.

Gebruik de restjes voor andere maaltijden

Blijf je toch nog met restjes zitten? Dan kun je deze proberen te verwerken in een volgende maaltijd. Resten van een maaltijd zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar en in de vriezer zelfs nog veel langer. Zoek een gerecht op waar je de kliekjes gemakkelijk in kunt verwerken, of koop een kookboek speciaal gericht op koken met restjes. Heb je genoeg overgehouden na een maaltijd, dan kun je ook een avond inplannen waar je enkel kliekjes eet van de afgelopen week. Het hergebruiken van kliekjes bespaart ook nog eens flink wat geld.

Deel het overgebleven eten met anderen

Een andere manier om van je restjes af te komen, die ook nog eens ontzettend sociaal is, is het te delen met anderen. Heb je een buurman die al op leeftijd is, en moeilijk voor zichzelf kan koken? Dan kun je de overgebleven etensresten in een herbruikbare bak bij hem langs brengen. Als jouw buurt gebruik maakt van een groepsapp, dan kun je hierin ook vragen of iemand nog behoefte heeft aan de kliekjes. Mocht je na een etentje bij jou thuis nog etensresten over hebben, dan kun je deze aan je gasten meegeven.

Composteer de etensrestjes

Weet je echt niet meer wat je met de restjes aanmoet en kom je er met geen mogelijkheid vanaf, zonder het in de gft-bak weg te gooien? Dan kun je een composthoop in je tuin aanmaken. Hiermee maak je zelf een goede bemesting voor de tuin aan, en help je ook mee de hoeveelheid afval te verkleinen. Zorg er wel voor dat het op een goede manier gecomposteerd wordt, anders ontstaat er broeikasgas. Maak een gevarieerde composthoop met een juiste vochtigheid en doorluchting. Zorg voor zowel vochtig als droog en zowel groot als klein afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in